För tre år sedan hölls den första robottävlingen på Umeå universitet. I fredags var det dags igen. Vinnarlaget knep både äran och en 3D-skrivare inför en stor publik i Naturvetarhuset.

El Capitan. Så heter laget som tog hem vinsten i årets robottävling som arrangeras av civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Det var en spännande final med hög puls mellan laget Project Golem, som gjorde väldigt bra i från sig under deltävlingen, och El Capitan.

Men Project Golem fick nöja sig med priset för Best in show i form av en 3D-doodler, medan konferencier Patrik Nordqvist, bland annat känd från teveprogrammet ”Boston Tea Party”, kunde deklarera att El Capitan tagit hem hela tävlingen.

Premäråret ställde tre lag upp, i år tävlade hela nio lag, varav ett lämnade återbud morgonen för tävlingen på grund av tekniska problem. Lagen, med ett undantag bestående av universitetsstuderande, har arbetat med sina robotar sedan i julas. Och kreativiteten har flödat, för ingen robot var den andra lik.

Vinnarlaget El Capitan säger att de tänker ställa upp även nästa år. Varför de vann tävlingen förklarar de så här:
– Vi har plöjt ner väldigt många timmar på det här. Och både Marc och Linus körde som gudar, säger Björn Algers om lagkompisarna som styrde roboten.

Text och foto:
Isabella Bohman