Akutrumsförmedlingen har i höst fler sökande än någonsin tidigare. Vertex har pratat med en av Umeås många bostadslösa studenter.

Med nästan 200 fler bostadssökande studenter än rekordåret 2005 har Akutrumsförmedlingen, som drivs av Umeå studentkår på uppdrag av Umeå kommun, fått jobba hårt under hösten.
– Det är fler sökande än någonsin. Det tidigare rekordet var 2005 då det var 697 registrerade studenter på Akutrumsförmedlingen. I år är vi uppe i 889 stycken, säger Anna-Lena Lövgren, ansvarig vid Akutrumsförmedlingen på Umeå kommun.

Jenny Kinert – söker bostad.
Jenny Kinert – söker bostad.

Jenny Kinert, som precis påbörjat sina studier på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design, är en av många studenter som forfarande söker boende. Just nu bor hon hos en barndomsvän i en liten etta på Nydala. Där finns ett vardagsrum, sovalkov samt ett kök. Där får hon bo i väntan på att hitta något eget.
– Det är ett stressmoment, för jag ser det inte som att jag har ett boende idag. Jag kan inte ta med mina egna saker, då de inte ryms, så jag har bara det absolut nödvändigaste. Än så länge går det bra, men jag har bara bott här en vecka.

Av de 889 studenter som kontaktat Akutrumsförmedlingen har 559 hittat ett boende på annat håll under tiden de väntat. 36 har tackat nej till sitt erbjudande och placeras då sist i kön
– Just nu har vi 136 stycken i kön. Generellt kan man säga att var fjärde student som blir erbjuden något tackar ja. Och nu har vi inte så mycket kvar att erbjuda. Tyvärr försvann ett akutboende på Olovsdal, som brukar ta 30–40 stycken, då det byggs där nu. Men det är bara titta på antalet i kön, det hade ju inte hjälpt alla ändå, säger Anna-Lena Lövgren.

Var bor studenterna?
– De flesta i privatrum runt om i kommunen, men annars bor det folk på campingen i Vännäs, i Holmsund och Hörnefors. Kort sagt, allt tänkbart som kan fungera.

Anders Samuelsson

Läs mer om bostadskrisen i Vertex nr 7-2014,
som utkommer den 30 september.