Juridiska institutionen firar 40 år. På programmet står bland annat ett rättegångsspel där dagens studenter testar sina kunskaper.

2017 fyller juridiska institutionen vid Umeå universitet 40 år. Den 10 november firas detta med ett stort jubileum med dagsaktuella föreläsningar, studenternas rättegångsspel och inbjudna gäster. Jubileet är öppet för alla intresserade.
– Vi ville hitta på någonting speciellt för att fira institutionens utveckling under de här 40 åren, säger Ulf Israelsson, biträdande prefekt vid den Juridiska institutionen.

Under förmiddagen föreläser institutionens lärare och forskare om dagsaktuella frågor, och även studenterna visar sina kunskaper under dramatiserade förhandlingar i institutionens rättegångssal i Samhällsvetarhuset.
– Föreläsningarna kommer att handla om aktuella frågor, som exempelvis Therese Johaugs dopingfall, hot och våld inom vården och hur konstitutionen kontrollerar den amerikanska presidenten Donald Trumps makt. Det kommer förhoppningsvis att locka många som vill komma och lyssna, säger Ulf Israelsson.

På eftermiddagen talar inbjudna gäster om juridikens roll i samhället. Bland de inbjudna märks civilminister Ardalan Shekarabi. I samband med jubileet släpps också en antologi som bland annat beskriver institutionens utveckling fram till idag.

Avsikten med bildandet av en juridisk institution var att bistå andra utbildningar med juridiska kurser, men redan 1980 kunde institutionen erbjuda en egen tvåårig grundläggande rättsutbildning som sedan byggdes på med ytterligare två år.
– Ganska snart kom också krav från bland annat rättsvårdande myndigheter på att Umeå universitet skulle ge en fullständig juristutbildning för att råda bot på problemet att rekrytera jurister till norra delen av landet, så från höstterminen 1991 ger vi ett juristprogram, som idag leder till en juristexamen, säger Ulf Israelsson.

De juridikstudenter som Vertex pratat med tycker att utbildningen är krävande, men också intressant.

– Det behövs väldigt mycket självdisciplin i studierna. Men jag känner också att det går att ta det ganska lugnt mellan varven. Det är bara 30-poängstentorna som är tuffa, säger Oscar Larsson, som går termin 7 på juristprogrammet.

Det positiva är att utbildningen är bred.
–  Alla ämnen har sina engagerande delar, säger Erik Ahlström Rivarola,  som går termin 5.

Juristprogrammet i Umeå baseras delvis på problembaserat lärande, PBL, något som Malin Fagerström, som läser termin 3, verkligen uppskattat. Det går ut på att studenterna får case att lösa i form av en gruppuppgift. Där bidrar alla med sina olika sätt att se på frågorna.
– Det är enormt berikande. Det finns inte heller någon rivalitet inom utbildningen så man känner sig inte rädd för att fråga om hjälp, säger Malin Fagerström.

Text och foto:
Mats Pääkkölä