Vad har städerna Vasa på finska sidan och Umeå på den svenska gemensamt? Jo, partysugna studenter. I helgen möttes de när det ordnades partykryssing på Kvarken med efterfest i Vasa.

Det var i lördags som färjan avgick från Holmsund. Studenterna fick festa loss till en DJ som spelade under de drygt fyra timmar som resan tar, och därefter följde utgång i Vasa. I kryssningen ingick gratis inträde till en nattklubb i Vasa samt övernattning på färjan. Hemma i Umeå var partyfolket igen på söndag morgon. Finlandssvenska Pamela Kulla deltog i en tävling som ordnades via eventets Facebook-sida och vann en kryssning för två. Tillsammans med sin pojkvän och ett gäng svenska studenter kastade de loss från hamnen i Holmsund på lördag kväll.

Pamela Kulla.
Pamela Kulla.

Hur var det?
– Riktigt roligt, bra ordnat evenemang och bra DJ:s på färjan och nattklubben i Vasa. Det var bra stämning, folk var glada och verkade ha det bra. Jag hörde inte att någon skulle ha klagat på hemresan, säger Pamela, som samtidigt tycker att det inte märktes så tydligt att det var en partykryssning och att fler studenter hade fått plats på dansgolvet.
Vad är det som lockar med partykryssning?
– För svenskar som aldrig varit i Vasa tidigare kan det vara roligt med tur-returresa med inträde till en bar, på så vis vet man vart man ska gå. Att det är billigare att gå ut i Finland kan säkert också locka. Det är ju en helt annan kultur, krogarna i Finland håller öppet till 04.00 medan de i Sverige stänger 02.00.
Hittade alla tillbaka till färjan?
– Jag tror det!

Patrik Sohlberg är en av dem som står bakom klubbkonceptet som är med och arrangerar kryssningen. Planer finns på att göra partykryssningar till ett återkommande evenemang.
– Det började som en rolig grej vi kom på i somras, vi tyckte det var läge att ordna något i Vasa. Kryssningarna riktar sig till studenter och syftet är att få studenter i rörelse.
Ryktet säger att ni har något spännande på gång för studenter i mars?
– I mars har vi ett stort evenemang på kommande i samband med Pampas Nationaldag (se fotnot*). Det blir pampaskryssning från Vasa på eftermiddagen, fest ombord på färjan och i Vasa. Det blir något helt nytt, vi har bokat tre dj:s från Stockholm och ombord på färjan kommer även ett husband att spela, berättar Sohlberg.
Evenemanget är ännu i planeringsstadiet och alla detaljer är ännu inte spikade. Tanken är att biljetter ska börja säljas i december.
– Det kommer bli det största studenteventet som hänt på sjön norr om Stockholm, säger Sohlberg.

Petra Marjamäki

*Fotnot: Pampas Nationaldag ordnas i Vasa varje år i mars och är det största studentevenemanget i Svenskfinland, liknande vad Brännbollsyran är för Umeå.