Ja, det kommer att dyka upp perioder då du tvivlar på din existens som student. Vertex har överlevnadstipsen.

Cecilia Gustafsson.
Cecilia Gustafsson.

Terminsstart igen och lika fort som man får sin falafelrulle på Humcaféet har jag slutfört halva utbildningen. Ett och ett halvt år tycks ha snabbspolats fram, men för dig som precis har satt fötterna på campusmarken är en sak säker: det kommer att dyka upp perioder då du tvivlar på din existens som studerande. Andas ut, läs vidare och lär av en rutinerad students bästa tips.

1. Var realistisk. Positiv är ett ord som många insisterar på att beskriva mig med. Just detta positiv kan ibland gränsa till det närliggande, men inte lika smickrande, naiv. I min hjärna fanns bara guld och gröna skogar när jag tänkte på det framtida studentlivet. Faktum är att du kommer längta hem, längta efter ditt förra skitjobb, längta till annan utbildning (typ psykolog, för det är ju så spännande med andra människors mörka inre!).

2. Lämna bagaget bakom dig. Som hopplös romantiker kan det vara svårt att glömma gamla förälskelser. Hen vill nog ha något seriöst, tänker du och sitter och skypar med någon hundra mil bort. Glöm det. Radera alla sms, radera numret. Ut och lev livet istället och öppna dörren för nya bekantskaper.

3. Släpp stoltheten och delta på insparken. Det kanske inte är det mest creddiga här i världen att springa runt i en hemmagjord t-shirt i centrala Umeå och göra dansuppvisningar. Jag är ingen teaterapa, men på insparken är det nolltolerans mot att fega ur. Det blir svårare att lära känna dina kurskamrater i en enorm föreläsningssal, så ta tillfället i akt.

4. Plugga själv, plugga i grupp. På universitetsnivå minskar drastiskt chansen att fjäska sig genom kurser. Gå på föreläsningarna och läs kurslitteraturen. När du känner dig någorlunda kunnig, slå ihop din kloka hjärna med några klasskompisars förhoppningsvis lika kloka. Det blir roligare också.

5. Få en daglig dos av luft och motion. Vissa dagar går jag ut och slänger halvfulla sopor bara för att få en smula solljus och rörelse. Helst bör vi väl gå till valfritt gym sju gånger i veckan, men jag tänker inte tjata om det här eftersom dina öron kommer få skavsår av liknande rekommendationer ändå. Det duger att bära ut soporna.

I ärlighetens namn har jag funderat både en och tre gånger på att hoppa av och dra till San Fransisco, eller flytta hem till mitt flickrum. I sådana motiga stunder har jag tagit stöd av nära och kära, som har hummat instämmande, klappat på axeln och peppat. Hittills har de samtalen slutat med att jag har lugnat ned mig och väntat ut stormen.

Tur också att jag inte är den impulsiva typen. Det hade varit många vänner jag missat och mycket kul som aldrig hade hänt.

Cecilia Gustafsson
Foto: Sofia Sundström

Fler tips för nya och gamla studenter:
• Tips till studenter som söker bostad i Umeå
• Fem varningar och 14 tips till studenter i Umeå
• Skönaste vägen genom vintern i Umeå – 14 tips: