– Hela rättsväsendet blir säkrare om man får grundläggande kunskaper i rättsmedicin. Nu stänger man den dörren, säger Martin Wiklund, studerande på juristprogrammet.

I mer än 20 år har Umeå universitet erbjudit kursen Rättsmedicin för jurister. Kursen har varit uppskattad av såväl juriststudenter som yrkesverksamma jurister. Umeå universitet har varit det enda lärosätet i Norden som erbjudit en grundkurs i rättsmedicin anpassad för jurister. Nu har medicinska fakulteten meddelat att kursen kommer att läggas ned på obestämd tid, med hänvisning till ekonomiska orsaker.

Martin Wiklund och Robin Enander, studerande på juristprogrammet och verksamma i Juridiska föreningen, menar att rättsmedicin är en viktig del om man ska jobba som advokat i straffprocesser.
– Att förstå de rättsmedicinska termerna, samt att kunna ställa kritiska frågor, kan innebära stor skillnad i ett brottmål, säger Robin Enander.

Martin och Robin menar att nedläggningen av kursen kan påverka det stundande yrkeslivet. I Sverige har åklagar- och polisväsendet Rättsmedicinalverket till förfogande, men advokater kan inte nyttja detta på samma villkor utan tvingas förlita sig på egen kunskap.

En namninsamling har startats av Juridiska föreningen för att bevara kursen. Men att kursen skulle kunna räddas redan till höstterminen ser både Martin och Robin som långsökt.
– Vi hoppas främst att kursen återkommer till hösten 2015, men då krävs en lösning, säger Robin Enander.

Text och foto:
Anders Samuelsson

Läs mer i Vertex nr 5-2014, som utkommer 23 maj.