Examensarbetet blev en ingång till jobbet – som Peter Bjuhr fick direkt efter examen. Åse Thelander såg till att optimera sin studietid och nådde på så sätt sitt mål. Vertex har träffat dem båda.

En solig förmiddag är Vertex på väg till en före detta students arbetsplats. På andra sidan järnvägen på Haga jobbar Peter Bjuhr som interaction designer på Codemill. Han berättar att examensarbetet var en stor anledning till att han lyckades få jobb så snabbt efter examen.
– Jag gjorde mitt examensarbete under en termin här och lyckades göra ett så pass bra intryck att jag blev erbjuden ett jobb. Innan jag visste att jag skulle få det här jobbet sökte jag dock andra tjänster på nätet och fick i slutändan tacka nej till en del andra jobb, säger Peter.

Under utbildningen hade han av lärare och studenter som gått ut fått höra att arbetsmarknaden för civilingenjörer var ljus och att det skulle bli hyfsat lätt att få jobb. Men det fanns ändå en liten oro inför framtiden och hur han skulle trivas på en framtida eventuell arbetsplats. Något som inte visade sig vara ett problem.
– Jag trivs skitbra faktiskt. Jag lärde ju känna många kollegor här under examensarbetet, annars hade det kanske varit svårare att komma in i det lika snabbt.

I en träbyggnad närmast älven vid Strömpilen jobbar Åse Thelander på företaget Jo Kommunikation. Hennes historia är något av en dröm för många studenter. Efter tre terminer på digital medieproduktion och tre år på programmet för medie- och kommunikationsvetenskap tog hon examen i juni 2015.
– Jag paketerade min kunskap när jag studerade. Jag jobbade enormt mycket för att vara förberedd på bästa möjliga sätt efter examen, så att jag hade något att leverera.

Åse tycker att programmet för medie- och kommunikationsvetenskap förberedde henne väl rent teoretiskt, men de praktiska momenten hade kunnat få ta mer plats. Som ett komplement till utbildningen startade hon och tre andra studenter kommunikationsbyrån Komet.
– Om jag bara hade pluggat och jobbat extra i butik exempelvis, då skulle jag inte haft samma chans som jag fick efter examen. Mitt driv för Komet samt praktiken förstärkte chanserna enormt för mig, säger hon.

Läs mer om Peter och Åse i bilagan Arbetsliv
i Vertex nr 1-2016, som utkommer den 25 januari.

Elin Fellman
Greta Hansson Vikström

Foto: Elin Fellman
Linnéa Forssell