Integration genom mat, prat och dans. Så kan man sammanfatta den första delen i en serie integrationsevenemang som kårerna anordnar under projektnamnet Open university.

Sittningen.

Open university kallas det projekt som de tre studentkårerna kommer driva under höst- och vårterminen. Det är en serie evenemang som syftar till att öppna och visa upp universitetet för nyanlända och personer i asylfas så att dessa kan träffa och integreras med svenska och internationella studenter.

På Nobeldagen i lördags anordnades en middag i Nobels anda. De 60 tillgängliga platserna till sittningen fylldes snabbt.
– Alla jag pratade med var supernöjda och tyckte det var god mat, ett bra initiativ och arrangemang. Den samlade åsikten var att folk tyckte det var positivt att det var just ett integrationsprojekt, säger Umeå studentkårs ordförande Sandra Reinklou och fortsätter:
– Vi försökte placera folk så att det skulle bli blandat mellan grupperna. Musik från olika länder spelades under kvällen och då gavs chansen att visa upp olika danser också, vilket folk hakade på i.

Bland de 60 gästerna var 20 svenskar, 20 nyanlända och 20 som tidigare varit flyktingar men som nu har uppehållstillstånd. Och till just detta event fanns kravet att deltagarna skulle kunna prata lite svenska.
– Det är nog inget krav vi kommer ha framöver, men då det handlade om att sitta och prata med varandra och utbyta erfarenheter tyckte vi det var bra att göra så här.

Har ni spikat några kommande evenemang?
– Inte än. Efter jul är det tänkt att vi ska sätta oss ned och planera upp våren.

Anders Samuelsson

Läs mer om Open university i Vertex nr 9-2016.