Läkarstudenten Carolina Ahlberg tyckte att Umeå behövde en brännbollsturnering även under hösten. Hon tog själv tag i saken och den 26 september är det dags för Efterspelet, en ny satsning i Umeås nationalsport.

Efter att vårterminen är slut åker många studenter iväg från staden och missar därmed möjligheterna att delta i sommarens brännbollscuper. Därför kände Ahlberg att det behövdes en förlängning av säsongen, så att fler kan delta i Umeås brännbollsliv.
– Det är så fint väder hela vägen in på hösten, och jag tycker att vi kan utnyttja att vi har en så fin yta att vara ute på och bara umgås, säger hon.

Efterspelet delas upp i två olika tävlingar, båda kommer att äga rum på Mariehemsängarna. I Kampen om Campus får lag anmäla sig som bara vill ha kul, utan att behöva känna någon press. Det finns också en seedad cup, som är till för tidigare topprankade lag och för de som anser sig ha en chans att utmana dessa.
– Det är för att få en jämnare nivå på brännbollspelet. De som är lite duktigare ska få ett jämnare motstånd och de som inte bryr sig lika mycket om resultatet slipper tänka på det, förklarar hon.

Både i amatör- och i proffscupen finns ett tak på 32 lag, och det är regeln ”först till kvarn” som gäller. Fram till 22 september är anmälan öppen. Medarrangör för evenemanget är IKSU, och det är deras officiella brännbollsregler som gäller. På området kommer det också att finnas matservering och efter att vinnarna korats hålls en efterfest på Lokal. Ahlberg hoppas att många ska anmäla sig, och att fler ska få upp ögonen för sporten.
– Brännbolls-Umeå är väldigt levande och glatt. Åldersvariationen är stor och alla kan vara med, det tycker jag är så himla härligt, berättar hon.

Hur tävlingen kommer att sluta är fortfarande oskrivet, men Ahlberg ser positivt på framtiden.
– Om vi lyckas i år finns det stora möjligheter att det blir ett årligt event, alltså Brännbollsyran på våren och Efterspelet på hösten.

Text och foto:
Sofia Sundström