Mer än 300 lag väntas spela i brännbollscupen i helgen. Vertex har träffat Nederlaget, som med glädje går in för att förlora även i år.

Det är tisdag eftermiddag och svala vårvindar blåser över campusängarna när medlemmarna i journalisttvåornas brännbollslag sluter upp för att öva inför den stundande Brännbollsyran, som i år spelas den 27–28 maj.

Lite längre bort joggar en annan grupp studenter som vevar hurtigt med armarna och noggrant stretchar igenom kroppen innan de fattar tag om brännbollsträna och börjar spela. Uppvärmning är dock ingenting för Nederlaget, som i enlighet med sitt lagnamn inte siktar på något storslaget resultat.
– Vi satsar på att förlora åtminstone två av tre matcher, så att vi slipper spela lördagen och kan fokusera på att parta, festa och hänga, säger Greta Hansson Vikström.

Nederlaget bildades förra året av ett gäng förstaårsstudenter på journalistprogrammet, som anmälde sig till Brännbollsyrans cup för att avsluta terminen på ett roligt sätt. I år ska de ställa upp igen, trots att förra årets matcher spelades i regn och kyla, och resulterade i förluster, förkylningar och värkande axlar. Anledningen förklaras enkelt.
– Stämningen var så jävla skön! Många av våra klasskompisar som inte var med i laget var hejarklack. De stod där med dunjackor och regnjackor och hejade på oss genom varje slag, säger Greta.

Även om prestationen inte är viktig, är samtliga av Nederlagets spelare överens om att det precis som Samuel säger, vore kul att lyckas lite bättre än sist. Därför har de varit noggrannare med förberedelserna detta år, till exempel genom att träna mer och anmäla sig tidigare och därmed få en bättre matchtid än i fjol. Då spelades deras första match klockan nio på morgonen, något som krävde drastiska metoder för att tagga igång.
– Jag och Jesper laddade upp med att simma i campusdammen. Det var uppiggande och väckte nerverna, säger Samuel.

Just cupen och umgänget är det bästa med yran tycker Nederlaget. Därför kommer de att anordna en stor fest, ”Brännisfesten” på fredagskvällen när de spelat sina matcher. Där samlas alla som vill parta, umgås och fira lagets förluster.
– Brännbollen och alla fester är det härligaste med yran. Själva festivalen och alla härliga artister blir mest en rolig bisak, säger Greta.

Läs mer i Vertex nr 5-2016.

Text och foto:
Vendela Wikström