Nationernas Hus stänger på grund av ekonomiska problem. Umeå studentkår hoppas kunna starta ett alkoholfritt nattöppet café i lokalerna.

Nationernas Hus, NH, har öppet sista gången nu på fredag. Sedan upphör verksamheten, enligt uppgifter till Vertex.
Umeå studentkår har under flera år jobbat med idén om ett nattöppet café. Nu är detta ett steg närmare verkligheten då NH:s lokaler i Universumhuset blir tillgängliga.

I EN KONCEPTSKISS som Umeå studentkår skickat till universitetsledningen samt Akademiska hus skriver man att NH befinner sig i en ytterst brydsam ekonomisk situation och har en skuld på 142 000 kronor, samt ett köpstopp hos alkoholleverantören. Linus Lundström, ordförande för Umeå studentkår, säger att de under två års tid jobbat med ett alkoholfritt alternativ på campus
– Förra året var det på gång, men då fanns ingen lämplig lokal. När situationen med NH kom så tänkte vi att det skulle bli en lämplig lokal för en sådan verksamhet. Lokalen borde användas på ett sätt som gagnar studenter, vilket detta gör. Annars finns risken att det blir någon affär som tar över lokalerna istället.

UMEÅ STUDENTKÅR är nu i full färd med att starta upp Kårhuset och har inte resurser att samtidigt organisera ytterligare en studiesocial verksamhet, skriver man. Vidare skickar US en förfrågan till Akademiska hus om att hyresbefrias, eller åtminstone få reducerad hyra, under hösten för att eventuellt kunna öppna under kommande vårtermin.
– Våra resurser är begränsade och vi måste vara realistiska med vad vi hinner med. Kårhuset måste bli klart först innan vi kan börja med något nytt.

VIDARE NOTERAS i skrivelsen att då alkoholförsäljning är drivande hos de övriga studentpubarna finns det hinder för finansiering av driften. Därför söker Umeå studentkår långsiktig finansiering och verksamhetsstöd från universitetet och andra externa aktörer för att kunna starta upp projektet.
– Om Akademiska hus och universitetsledningen är positiva, då kan vi börja titta på ett eventuellt startdatum.

TANKEN ÄR ATT LOKALEN alltid ska vara alkoholfri, därför söks inget alkoholtillstånd. Ett nattöppet café ska finnas, med olika arrangemang som poetry slam, liveartister, spelkvällar och liknande. Dessutom skissar man på en klubbverksamhet med alkoholfria dryckesalternativ, dansgolv, livemusik och enkla matalternativ.

ANDERS SAMUELSSON