När Mattias Ribbing, trefaldig svensk mästare i minne, besökte campus fick en fullsatt hörsal lära sig mer om konsten att visualisera, effektivare inlärning och vägen till ett riktigt mästarminne.

Nästa kort dras ur kortleken och visas upp för publiken.
– Ruter nio.
Mattias Ribbings röst genomsyras av en självsäkerhet när han bortvänd från kortleken berättar vilket kort som kommer att dras härnäst. I den fullsatta hörsalen i MIT-huset vibrerar en förväntansfull tystnad. Mattias Ribbing rabblar ordningen baklänges på den memorerade kortleken utan problem. När det femtioandra kortet presenteras brister den imponerade publiken ut i applåder.

MATTIAS RIBBING ÄR läraren som hösten 2008 blev trött på att glömma intressanta saker som han hade läst. Med sitt stora pedagogikintresse som motor började han att minnesträna. Tio månader senare stod han som segrare i minnes-SM 2009. Och 2010. Och 2011. I april i år rankades han som det 71:a bästa minnet i världen genom tiderna.
– I skolan fick man aldrig lära sig att minnas saker, till exempel inför en tenta. Men det går att lära sig att kontrollera minnet. Allt som krävs är hård träning, säger han.

VÅRA HJÄRNOR LAGRAR varken siffror, ord eller uttal. Däremot registrerar den kopplingar mellan olika informationer. För att öva upp vårt minne måste vi därför försöka samarbeta med hjärnan, menar han.
– Hjärnan kopplar samman olika informationer med hjälp av våra fem sinnen. Om du till exempel kan ett telefonnummer utantill är det förmodligen lagrat av hörseln som ett ljud, eftersom det har rabblats otaliga gånger.
Synen är ett annat sinne som snabbt kopplar ihop information. Mattias Ribbing berättar hur vi kan kontrollera synen genom att visualisera, det vill säga att tänka i bilder.
– Alla människor tänker i bilder, de visualiserar. Denna förmåga kan tränas upp för att förbättra minnet.

HEMLIGHETEN ÄR ATT omvandla saker man ska minnas till bilder. Den första bilden som dyker upp i huvudet är den bästa – att försöka tänka ut smarta bilder underlättar inte. Genom att tillämpa minnesteknik på sådant man redan har sparas värdefull tid. Mattias Ribbing förklarar hur det snabbt och lätt går att lära sig enklare texter genom att visualisera.
Ta essensen ur varje stycke och gör till en bild. Förstora dessa bilder till filmsnuttar. Gör sedan textens innehåll till en dokumentärfilm där du är regissören. Se allting framför dig: hur rånaren springer längs gatan från banken. När du sedan ska minnas texten, tittar du igenom filmen och kan på så sätt återberätta den med egna ord.  Det här knepet fungerar på vilket ämne som helst.

HAN TILLÄGGER att detaljerade texter kräver mer övning. Siffror är en svår information som kräver exakthet. Men även siffror kan kopplas ihop med bilder.
Till slut lär vi oss ett nytt alfabet av bilder, säger han och berättar att nummer 61 för honom är ett par jeans.

MEN MINNESMÄSTARE blir man inte över en natt. Nyckeln till framgång är mängder av repetition. Konsten att lära sig att tänka i bilder är det första viktiga steget. Med regelbunden träning kommer det så småningom allt mer automatiskt.
Är det någonsin för sent att börja minnesträna?
– Absolut inte! Min äldsta minneselev är 78 år och klarar det jättebra. Det är skillnad när man väl hittar ett sätt som fungerar.

CHARLOTTE RENSTRÖM
FOTO: KALLE ASSBRING