Var är det billigast att handla maten?  Och är priset det enda som avgör val av butik? I kommande nummer av Vertex tar vi reda på vad samma matkasse kostar när den inhandlas på nio olika butiker i Umeå.

I samband med prisundersökningen, som redovisas närmare i nästa nummer av papperstidningen, träffar Vertex psykologstudenten Frida Sandström när hon tillsammans med dottern Eli gör en handlingstur på Ica Ålidhem. Frida berättar att det i vanliga fall är Coop som är förstahandsalternativet, tack vare ett bättre ekologiskt utbud än Ica, men att det samtidigt innebär ett högre pris.

– Förr handlade jag bara ekologiskt, men sedan vi fick barn blir det lite för dyrt, förklarar Frida. Jag försöker däremot att välja ekologiskt på det viktigaste, som kaffe, bananer och potatis, eftersom de brukar vara mycket besprutade. Jag brukar även köpa frukt och grönsaker efter säsong så ofta det går.

Frida säger att hon och hennes sambo brukar veckohandla, och då på Ica Maxi. Något som främst beror på det relativt korta avståndet från Ålidhem där de bor.

Läs mer om prisundersökningen i Vertex nr. 8: 2013, som utkommer den 5 november.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON