Under våren bjuder Kyrkan på camups in studenter för att laga mat, prata och inspirera varandra att leva mera hållbart. De ska inte äta kinesiskt eller indiskt – utan etiskt.

Susanne Dahl, studentpräst på Campus, menar att alla har ett ansvar för omvärlden och att alla kan göra lite för att förbättra den globala orättvisan. Det är, påminner hon, i synnerhet västvärlden som orsakar miljöförstöringen, men de som drabbas av den i form av översvämningar och torka ofta är länder i tredje världen. Det etiska förhållningssättet i kursen sträcker sig längre än till ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta råvaror och all mat som lagas i cirkeln är vegetarisk.

SUSANNE DAHL MENAR att omtanke om djuren är en viktig aspekt av omtanken om omvärlden. Huvudfokus är trots det på hållbarhet och miljöfrågor, och varför det är så viktigt att vi bryr oss om miljön är för Susanne Dahl en avgörande fråga.
– Vill vi ha en framtid på den här planeten? frågar hon.

UMEÅSTUDENTEN HANNA RÖNNQVIST är en av deltagarna i cirkeln. Hon gillar idén med hållbarhet och etik och har nu under våren tillräckligt mycket tid över från studierna för att hinna delta. Då och då går hon också på Folkkök och hon betonar vikten av att som konsument göra bra val.
– Det finns många skäl att äta vegetariskt och ett skäl att äta kött, och det är att det är gott. Men väger det upp mot de andra skälen? säger hon.

Miljö och hållbarhet är för Hanna Rönnqvist den viktigaste frågan, men hon värnar också om djuretik.

VERTEX NÅR AGNETA Hörnell, professor i kostvetenskap vid Umeå universitet, över telefon. Hon ser ett visst problem i hur vi äter i Sverige idag. Ingen mat är enligt Agneta Hörnell direkt skadlig vid måttliga mängder. Men vid överdriven konsumtion av mat med innehållsfattiga råvaror, som t.ex. snabbmat och färdiga mikrorätter, får vi lätt i oss för mycket mättat fett, och blir utan fibrer, vitaminer och mineraler. Hon framhåller att vi äter mycket stora mängder rött kött i Sverige, och att det finns nyttiga alternativ till det:
– Ät mer fisk, frukt och grönsaker, säger Agneta Hörnell.

 ANNELIE MARKGREN
FOTO: AMANDA OLOFSSON