– Vi samlas halv fem på morgonen för att förbereda dagens första uppträdande. Umeå studentkörs ordförande  Malin Schweidenbach är laddad inför Lucia på campus.

Den som vill känna julstämning kan besöka Aula Nordica den 13 december klockan 12.10 för ett klassiskt luciatåg signerat Umeå studentkör. Luciadagens första uppdrag sker dock redan klockan fem på morgonen, när kören traditionsenligt lussar på Norrlands universitetssjukhus. Det tycker Malin Schweidenbach, som är ordförande och sjunger alt i kören,  är ett stort och viktigt uppdrag.

– Vi sjunger framför allt för patienter, men även för personalen. Vi prioriterar de som har legat på sjukhus en längre tid, som på onkolog- och barnavdelningen. Det betyder jättemycket för oss att få sjunga för dem och det brukar vara väldigt uppskattat.

MALIN SCHWEIDENBACH säger att det under lucia- och jultider är en hel del bokningar. Kören träffas, precis som under resterande året, en till två gånger i veckan för att träna.
– Några sånger är välkända och många i kören kan dem sedan tidigare.

LUCIADAGEN BLIR INTENSIV för de 45 medlemmarna i Umeå studentkör. Efter lussandet på NUS beger sig kören till campus för att sjunga för förvaltningen. Därefter bjuder de studenterna på luciatåg och sång i Aula Nordica.
– Vi har en ganska traditionell repertoar och inga egna arrangemang. Vi har en lucia, som utses av körens bas, tärnor och stjärngossar.
Hur mår man efter en så hektisk dag?

– Man lever på julmust och lussebullar hela dagen och är ganska trött när man kommer hem (skratt). Men det är samtidigt fantastiskt roligt då vi får sjunga en hel dag.
Umeå studentkör uppträder även i Ålidhemskyrkan den 9 och 10 december.

ANDERS SAMUELSSON