För andra året i rad anordnas Välgörenhetsflåset på campus, motionsloppet som ska få världens alla barn att utvecklas som människor obundna av fattigdom. Den 23 april går startskottet.

Idrottsvetenskapliga föreningen arrangerar. Fr. v: Hanna Mäki, Nicodemus Åstrand, Anja Korhonen, Kajsa Öling, David Backa, Evelina Lundqvist , Hilda Lagerlöf och Malin Wiklund. Saknas på bilden: Frida Lindgren och Niklas Sörlén.
Idrottsvetenskapliga föreningen arrangerar.

Det är Idrottsvetenskapliga föreningen, som består av studenter från Idrottsveten-skapliga programmet och Tränar-programmet, som grundade loppet. De håller i det i år också. Totalt är de elva personer som ger loppet liv.

Alla intäkter till Välgörenhetsflåset går till välgörande ändamål som varierar och bestäms inför varje år. I år valde arrangörerna Hoppets Stjärna som arbetar med att ge alla barn i världen en bra start i livet, utifrån kunskap och erfarenhet.

David Backa, projektledare för årets lopp, berättar att de inte har någon tidtagning eller placering, utan alla som anmält sig ska känna att de kan springa fem kilometer eller gå två och en halv kilometer utan att behöva tävla. I år grundas arrangemanget på sponsorer och samarbetspartners som skänker sina tjänster och produkter.

En annan nyhet är att årets upplaga genomförs i april istället för i maj som i fjol.
– Det låg bättre i tiden med tanke på röda helgdagar och till andra löptävlingar som anordnas i Umeå under maj. Det är bra start för säsongen för alla de som börjat löpträna att delta redan i april, säger David Backa.

Anmälan till Välgörenhetsloppet kostar 100 kronor och då får man gratis inträde och bowling på en krog i Umeå samt en dryck för återhämtning efter loppet. Samlingen inför loppet är vid Universum den 23 april.

Förra året deltog 150 personer, vilket totalt gav 21 000 kronor till organisationen Min stora dag. Om tio år hoppas arrangörerna att alla på universitetet och i resten av Umeå ska vara med och springa eller gå, samt att evenemanget ska bli tradition i alla år framöver.
– På femårsjubileet hoppas vi ha 500 deltagare och kunna skänka 50 000 kronor till någon välgörenhetsorganisation, säger David Backa.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström