Knyt kontakter, engagera dig och sätt upp mål! Så löd budskapen till studenterna på Uniaden idag. – Att söka jobb efter examen är ett stort steg att ta, så det är bra att börja förbereda sig redan nu, säger Uniadens vice projektledare Ellen Gustavsson.

Idag rullades Uniadens röda matta återigen ut framför Universums entré. Mässans syfte är att agera mötesplats där studenter kan knyta kontakter med företag, och visa upp möjligheter som finns. Bakom årets upplaga står 197 studenter indelade i 13 olika projektgrupper. En av dem är civilekonomstudenten Ellen Gustavsson. Förra året var hon företagseventkoordinator, och i år är hon vice projektledare.
– Jag valde att engagera mig i Uniaden för att jag tyckte det var kul att ha något vid sidan av skolan och jobba med något varierat. Som vice projektledare har jag ansvar för ekonomibiten och övergripande ansvar för olika delar.

Ellen menar att studietiden mestadels handlar om att gå på föreläsningar, plugga och klara tentor och att ta examen och söka jobb är ett stort steg att ta. Därför är det bra att förbereda sig redan nu, och tänka ut vad man vill med sin utbildning.
– Att sätta upp mål och engagera sig utanför studietiden ger bättre förutsättningar till att få jobb efter examen. Vi hoppas att den här mässan kan underlätta för det. Nytt för i år är att vi har fyra startup-företag där man kan få idéer och tips om att starta egna företag.

Vid Startup Coffes monter står Fanny Sahlin som studerar sin fjärde termin på programmet för strategisk kommunikation. Många av mässans besökare stannar till just här och tar en kaffekopp medan Fanny berättar om företaget.
– Vi har morgonträffar en gång i månaden där vi bjuder på frukost och har föreläsningar för att hjälpa studenter med att utveckla sina idéer, starta företag och vara drivna under sin studietid.

Fanny Sahlin.

Fanny Sahlin jobbar som studentkommunikatör på Startup Coffe. Att vässa CV:t var en av anledningarna till att hon sökte jobbet på företaget, men framförallt för att få erfarenhet inom det yrke hon i framtiden kommer ägna sig åt.
– Jag känner att jag får använda mycket av teorin i praktiken och det har tillfört mycket. Jag har lärt mig mycket om att prata och interagera med andra människor.

Sonja Winkert och Julia Almousli.

De 99 olika företagen som finns på plats i Universum erbjuder inte bara information. Gratis snacks, vattenflaskor, kollegieblock, reflexer och pennor finns också i överflöd. Efter en runda bland alla montrar har läkarstudenterna Julia Almousli och Sonja Winkert varsin välfylld kasse, men även om de uppskattar gratisprylarna är det i huvudsak möjligheten att knyta kontakter som lockat dem hit.
– Vi pratade med personer från bemanningsföretaget Clockwork där vi också lämnade våra namn och kontaktuppgifter så kanske de hör av sig om det finns sommarjobb som passar oss, säger Sonja.

Nyckelbanden…

Vid ingångarna till mässan tilldelas varje besökare ett nyckelband med olika färger beroende på vilken utbildning de går. Montrarna är markerade med samma färger som banden så att studenterna lätt ska hitta till företagen som är intressanta för just dem. Julia och Sonjas band är gröna, men enligt dem skulle utbudet av företag som rör deras utbildning vara bättre.
– Det känns mest inriktat mot ekonomi, och väldigt lite mot läkare, säger Julia.  Sonja instämmer:
– Det är jättebra att mässan finns, men den är ganska nischad. Det vore kul om det också fanns med mer om studentorganisationer och saker att göra utanför studierna, som till exempel träningsmöjligheter.

Text och foto:
Vendela Wikström