Under tisdagen var det Karriärdag i MIT-huset, där ingenjörstudenter fick spetsa sitt CV, ta det perfekta CV-fotot och slipa sin intervjuteknik.

Det var fackförbundet Sveriges Ingenjörer som, i samarbete med NTK, gav studenter möjligheten att få vägledning in i arbetslivet som ingenjörer. Under karriärdagen gavs bland annat möjligheten att öva intervjuteknik under en simulerad anställningsintervju med en studenthandläggare från Sveriges Ingenjörer.

Henrik Rosén, som läser civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, tog den chansen. Han hade inte väntat sig så mycket mer än att få lite feedback på hur han agerar i intervjusituationer.
– Det var långt mer givande än vad jag hade väntat mig. Ofta när man är på intervjuer har man inte mer än sin egen känsla att utvärdera efteråt, så det är ett grymt tillfälle att få konkret feedback, som man nästan aldrig annars får.  

Några lärdomar han drog av sin övning var att man bör använda egna exempel från egna erfarenheter när det kommer till allt man säger under intervjun.
– Det är viktigt att det du säger känns trovärdigt. Om du också framhäver egenskaper hos dig själv som tydligt speglar motpartens uppfattning om dig förstärks trovärdigheten ännu mer, säger han och fortsätter:
– Att få veta vad man gör bra och vad man bör tänka på ger mig chansen att rätta till det jag är sämre på och lita på det jag är bra på. Det gör att jag nästa gång, när jag står inför en liknande situation, kan vara mer säker på att jag är förberedd.

Hans eget CV är inte helt uppdaterat i nuläget, då han studerar och inte aktivt söker jobb idag. Han berättar att skolan tar mycket energi, men något extrajobb inom en snart framtid är inte omöjligt ändå

När det väl blir dags att söka jobb är han beredd att lägga tio timmars arbete på att ha bra jobbsökar-handlingar.
– De är viktiga om du ska kunna få den verkliga chansen att övertyga om att det är du som ska ha jobbet.

För många är tanken att söka jobb inte helt enkel, och att faktiskt hitta känslan av att man själv är den bäst lämpade kandidaten till jobbet är svårt, tycker Henrik Rosén.
– Det är oftast många andra som är duktiga och söker tjänsten och när pressen ökar är det lätt att börja fokusera på andras förmågor, snarare än dina egna.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström