Att kunna titulera sig världsmästare i brännboll är givetvis en ära i sig. Men den parallella tävlingen, av mer estetisk art, kan vara lika svår att vinna. Så här ska ditt lag tänka för att vinna det prestigefyllda Best in show-priset.

Den som besökt Brännbollsyran har sett dem. Lagen som kanske inte har en träffprocent värd att skryta med, som med stor möda tar sig runt konerna på grund av mer eller mindre spektakulära utklädnader, men som gör precis allt för att underhålla publiken med show istället för skönspel. Det handlar om de lag som går in för att vinna Best in show.

Tävlingen är en lika stark tradition som brännbollen i sig. En av årets jurymedlemmar, Daniel Häggkvist, som till vardags pluggar till civilingenjör i Umeå, delar med sig av några tips som kan hjälpa ditt lag till segern i Best in show.
– Förra året vann Fat smoking hobbits. De var jäkligt duktiga och sjöng till och med sånger ur böckerna, vilket gjorde dem autentiska. De låg i topp av flera av underkategorierna. De hade ett bra namn, roligt spex, kreativ utklädnad på ett filmtema. För att vinna Best in show krävs det att man satsar på flera av underkategorierna. Man behöver inte vinna alla, men det ska märkas att man satsat på dem.

Underkategorierna är, och håll i er nu: Bästa hejarklack, Största glädjespridare, Mest kreativa utklädnad, Mest underhållande lag, Bästa lagnamn, Bästa spex, Färggladaste laget, Mest skräckinjagande laget, Mest autentiska laget och Bäst klädda filmtema.

Läs fler tips inför brännbollen i Vertex nr 5-2015.
Läs också: Satsa på kort ansats – och svinga lugnt.

Anders Samuelsson