Efter helgens avslutande kvällar stänger Corona portarna för gott. – Saker har förändrats mycket på campus, säger Corona-krögaren Peter Haghjoo, som nu fokuserar på ett nytt krogprojekt på Ålidhem.

Peter Haghjoo 2009. Foto: Vertex Arkiv.

Corona är en av Umeås mest klassiska nattklubbar och har under många år fungerat som naturligt uteställe för studenter. Peter Haghjoo, som drivit Corona på senare tid, och även gjort det tidigare, innan den senasteKårhus-epoken i samma lokaler, väljer att inte förlänga kontraktet med Akademiska hus. Därför är det i helgen sista chansen att slå klackarna i taket på Corona.

Peter Haghjoo tycker att mycket har förändrats under senare år.
– Saker har förändrats mycket på campus. För fanns Nationernas hus, E-puben och hamburgervagnar kunde stå utanför och sälja mat. Det var liksom campus egna ställen dit man kunde gå. Nu har det tinat bort. NH finns inte, E-puben har inte öppet lika ofta och man får inte ha matvagnar. Dessutom är campus inte ett stråk man bara råkar gå förbi, utan det är rätt folktomt på kvällarna. Sen tycker jag det hänt något med hur folk går ut. Tidigare gick man ut om man ville träffa folk eller skulle ragga. Idag sitter väl alla hemma med Tinder och en massa andra appar istället.
Universum ska så småningom byggas om och det innebär att Coronas lokaler mest troligt försvinner. Hade du kört vidare om det inte skulle byggas om?
– Nej, det hade jag inte.
Tror du att det går att driva ett lyckat uteställe på campus?
– Mjo, det är väl klart det går. Tar man 15 spänn för en bärs, inget inträde, har bra bartenders och har noll kronor i hyra så går det ju (skratt). Men jag tror det blir svårt som det ser ut idag. En annan sak som har förändrats är att vi förr kunde boka artister, vilket gav en stor dragningskraft. Idag tjänar artister inte längre pengar på skivor på samma sätt, utan tjänar pengar på spelningarna. Därför har de blivit mycket dyrare att boka. Vi har ju genom åren haft Hoffmaestro, Timbuktu och Veronica Maggio på Corona. Idag tror jag inte Maggios folk ens skulle svara på en sådan förfrågan (skratt).

När Vertex pratar med Peter Haghjoo är han mitt uppe i att färdigställa sina nya projekt i Lokals lokaler på Ålidhem. Det handlar dels om att öppna ytterligare en Pinchos-restaurang, han driver redan den i centrala Umeå, samt en ny nattklubb, Rouge.
– Ända sedan jag började med Corona 2009 har tankar funnits hur man kan utveckla saker och ting och nu har jag äntligen fått vara med och bygga konceptet till 100 procent. Vi har gjort om allt: Golv, väggar, tak, bar, toaletter, trappan. Det är inte ens nära hur Lokal såg ut.

Rouge öppnar den sista helgen i januari. Peter Haghjoo säger att det kommer finnas en app kopplad till klubben som bland annat ska fungera som ett medlemskort.
– Det här är framtiden! Syftet är att man ska registrera sig och kunna skriva upp sig för att komma in. Sen är riktlinjen att gynna stammisar, så man börjar på nivå ett och klättra eftersom man besöker stället. Vi hoppas också kunna knyta samarbete med taxibolag så att man kan få billigare taxiresor om man går via appen.
Blir det studentrabatter?
– Ja. Och faktum är att trots att det här är en jättesatsning kommer vi sänka priserna jämfört med förr.

Text och foto: 
Anders Samuelsson