På civilingenjörsprogrammet i bioteknik har mottagningen av nya studenter redan dragit igång. – Nollningen skapar gemenskap eftersom man umgås konstant, säger Vilma Lundh från Katrineholm, en av de nya studenterna.

”13:00 vid fontänen, poängjakt i uppfinningsrikedom”, står det på mottagningsschemat för civilingenjörsprogrammet i bioteknik. Några av de andra aktiviteterna är flottbygge, laserdome och prova-på-pass på kårhuset Origo.

Rebecka Nordsvahn heter en av faddrarna. Hon var själv ny student för ett år sedan.
– Jag hade jättekul när jag blev nollad. Nu vill jag ge tillbaka till de nya nollorna och försöka göra den här nollningen ännu lite roligare.

Att komma på aktiviteter har inte varit svårt, säger Rebecka Nordsvahn. Det har snarare varit svårt att välja bland idéerna. Faddrarna har fått sålla mellan traditionella och nya mottagningsslekar. 

Poängjakten i uppfinningsrikedom handlar både om att hitta och göra, berättar hon. 
– Nollorna får en lång lista med saker som de ska leta reda på. Ju högre svårighetsgrad desto högre poäng. Kreativitet och en bra motivering premieras. 

På listan över sådant som ska hittas står till exempel guldkort på IKSU, kvitto från Mitum, en rosa strumpa, en levande ko och ett nummer av Vertex. Tidsgränsen är två timmar. Staben, med de två mottagningsgeneralerna i spetsen, förbehåller sig rätten att avgöra om poäng ska delas ut eller inte.

Av programmets cirka 50 nya studenter har 35 varit med hittills. En av dem är Lovisa Edström, från Sundsvall. Det viktigaste med nollningen är att få lära känna de andra studenterna, säger hon.
– Det är kul att lära känna varandra såhär innan allt börjar, utan att plugga. Vi kommer ju gå tillsammans i fem år.

Linnea Lindström, från Piteå, delar hennes bild:
– Utan nollningen hade det tagit mycket längre tid att lära känna de andra. Man hade nog bara tagit första bästa grupp. Nu kan man kan gå runt och prata med vem som helst, vilket är skönt.

Alfred Olsson, från Skellefteå, beskriver den nya klassen som ”trevlig och välkomnande”. Han tror att mottagningen av nya studenter är till stor hjälp för att känna sig trygg i allt det nya: ny stad, nya studier och nya människor.

Fast det är inte för alla som Umeå är en ny bekantskap. Umeåbon Måns Börjesson har valt att plugga vidare i hemstaden.
– Studentlivet och det andra livet i Umeå är två helt skilda världar, så det känns kul att komma in i den här världen nu, säger han.

Text och foto:
Sofie Gisslén