Jazzmusik, fika och massvis med rörelseglädje lockar allt fler studenter till dansföreningen Swingums Lindy hop-kvällar. – Swingmusiken inspirerar till att uttrycka sig, säger Elin Stridh.

Mörkret har lagt sig och på gatan rör sig endast ett fåtal människor, men utanför Ordenshuset hörs ljudet från taktfulla stamp och härlig swingjazzmusik ända ner till trottoaren. På dansgolvet förenas människor i alla möjliga åldrar i det gemensamma intresset för Lindy hop.
– Det är skitkul! Jag gillar atmosfären, säger läkarstudenten Katja Segura, som är här för första gången.

Nästan varje vecka anordnar den ideella föreningen Swingum socialdans antingen här eller på Folkets hus. Kvällarna inleds med en timme där de grundläggande stegen lärs ut, och fortsätter sedan som en vanlig danskväll — nästan. Här dansar alla tillsammans oavsett kön och ålder, och varje tur avslutas med en high five med partnern.  
– Vem som helst kan bjuda upp vem som helst, och så roterar man alltid så man dansar med olika människor, säger sjuksköterskestudenten Henrik Enfält.

Han har alltid varit musikintresserad och höll tidigare på med capoeira som är en afrobrasiliansk kampkonst med musik, dans och sång. Han upptäckte Lindy hop och för ett par år sedan och fastnade snabbt. När han började studera i Umeå gick han en av Swingums kurser, och är sedan dess en flitig utövare av den afroamerikanska swingdansen.
– Swingjazz är mer uttrycksfullt och personligt än popmusik, som är ganska förutsägbar. Det är också väldigt fritt, man kan känna i musiken hur man vill dansa, säger han.

Fullt ös på dansgolvet.
Fullt ös på dansgolvet.

I den inledande danslektionen uppmanar instruktörerna till just improvisation. När nybörjarna upprepat ”baksteg, trippelsteg, trippelsteg” ett antal gånger är det dags att köra sina ”heltokiga moves”, som ledarna kallar det. I swingjazzen förekommer ofta så kallade breaks, och då har man tillfället att jazza loss, förklarar de.
– Få din partner att skratta! Vi kommer att bli många ikväll, så ni kanske inte kan köra era häftigaste ninja-moves, men annars får ni göra vad ni vill.

Elin Stridh tog i våras examen i Miljö- och hälsoskyddsprogrammet och pluggar idag fristående kurser i vattenvård och marina föroreningar. Innan jobb och studier höll hon på med flera olika swingdanser, men tog ett uppehåll under några år då hon flyttade till Norrbotten för att arbeta som naturguide. När hon sedan kom till Umeå för att studera fick hon höra om Swingum av en klasskompis, och då blev hon överlycklig, berättar hon.
– Mitt intresse började när jag var runt 20 och såg filmen Swingkids. Då kände jag att ”shit, sånt här vill jag dansa”. Jag tycker också det är roligt att ha en aktivitet på helgerna som inte handlar om att dricka. Alkohol hör inte ihop med att dansa Swing-dans, och här får jag både träna, ha jätteroligt, dricka kaffe och fika.

En viktig del i Swingums förening är att alla aktiviteter ska vara just drog- och alkoholfria, något som även Henrik gillar.
– Jag tycker det är briljant. ”Inget tjafs och inget tafs”, sa jag när jag var på universitetets välkomstmässa och skulle sälja in Swingum och socialdans, och nu kommer många studenter hit för att prova.

Allt fler tar sig genom den kyliga lördagskvällen, in i den värmande danslokalen och snart finns inte en enda ledig klädgalge i kapprummet. På dansgolvet är paren i ständig rörelse, och stolarna och borden längs väggarna används bara för kortare fikapauser. Vid ett bord med rosamönstrad vaxduk och tända värmeljus sitter studenterna Katja Segura och Carina Kvernes och mumsar på kardemummakakan, toscakakan och kokosbollarna som fikagruppen har bakat till idag.
– Jag bor i samma korridor som Henrik, så jag fick höra talas om Swingum av honom. Jag gillar att man kan dansa som man känner, säger Carina och Katja håller med:
– Det är nice med ett ställe dit folk kommer för att dansa och inte för att supa skallen av sig, och fikat är fett gott, säger hon innan de återigen intar dansgolvet.

Text och foto:
Vendela Wikström