Med över 70 000 sökande var Umeå universitet landets tredje mest populära lärosäte inför höstterminen 2018. Vad lockar med att studera här? Vertex hittade ett kompisgäng som har svaren – och några tips till nykomlingarna.

Efter sista ansökningsdag i våras inför höstens kurser och program visade det sig att Uppsala universitet hade flest totalt antal sökande, följt av Stockholms universitet och Umeå universitet, tätt följt av Göteborgs universitet och Lunds universitet. Vertex tog en runda på campus, hittade ett rutinerat studentgäng och frågade:
Varför blev det Umeå?
– Det goda ryktet tog mig upp hit, och att jag ville från Stockholm, som tyvärr inte är en studentstad. Och jag ville lära känna massa nya människor, och bara kasta mig in i något nytt, säger Joakim Pinto Cárdenas, som i höst läser tredje året på civilekonomprogrammet med målsättningen att bli revisor.
Hur har det blivit?
– Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade hit.

Läs mer om civilekonomstudenterna Joakim och hans fyra vänner i Vertex nr 4-2018, där de bjussar på sina erfarenheter av Umeå som studentstad – och många tips till nya studenter. 

Text och foto:
Vendela Wikström