I april går Umeå studentkår till val och medlemmarna får säga sitt om hur de tycker att kåren ska skötas. Kvarkens Kamrater är ett nytt parti som ställer upp i kårvalet.

I går var sista dagen att registrera partier till Umeå studentkårs val den 13–23 april. Då stod det klart att det med största sannolikhet blir åtta partier som ställer upp, två partier fler än i fjol. Det hela beslutas slutgiltigt av valnämnden.
Uppdaterat: det blir sju partier. Fem av partierna är idag aktiva i kårpolitiken i Umeå studentkårs fullmäktige och två partier gör comeback efter några års frånvaro (se faktaruta nedan).

Ett helt nytt parti, Kvarkens Kamrater, har också registrerat sig. Tankarna på att starta ett nytt parti fanns redan ifjol när Kim Holm flyttade till Umeå, men då var han för sent ute. När Vertex pratar med honom är han den enda personen i partiet, men ser ändå fram emot utmaningen.
– Jag tycker om föreningsliv och styrelsearbete, hur osexigt det än låter. Jag kommer att bo i Umeå i fyra år till och vill ta chansen att påverka. Det känns spännande att kunna vara med att påverka Umeå universitet under tiden.
Vilka frågor kommer partiet driva?
– Huvudfrågan är att öka kunskapen, utbytet och samarbetet mellan Umeå och Vasa. I Vasa finns det svenskspråkiga universitet och det finns en studentikos känsla i staden. En annan fråga jag brinner lite extra för är matpriserna här i Umeå. Det är som natt och dag. I Vasa kostar en studentlunch 2 euro (knappt 20 kronor) medan det kostar mellan 45 och 80 kronor här. Det skulle vara roligt att undersöka om Umeå kunde ta lärdom av detta och se om det går att införa här.

Kim Holm förklarar att partiet inte enbart riktar sig till finlandssvenska studenter, utan till alla.
– Vi riktar oss nog mer mot de svenska studenterna. De finlandssvenska har ju faktiskt varit i både Vasa och Umeå medan folk i Västerbotten inte verkar ha så stor koll på Vasa, som faktiskt är en grannstad.

Partiet följer ingen politisk ideologi och Kim Holm kan således tänka sig att samarbeta med samtliga partier i en framtida kårstyrelse.
– Jag tror de flesta partier är positiva till vad partiet står för. Jag förstår inte varför det inte finns mer samarbete mellan Umeå och Vasa, så jag vill försöka bygga metaforiska broar mellan städerna.
Vad har du för målsättning?
– Att få ett mandat. Då får jag chansen att påverka.

Läs också: Valet viktigaste frågor – så tycker partierna

Läs mer om kårvalet i Vertex nr 3-2015,
som utkommer den 24 mars.

Bertil Janson
Anders Samuelsson