För tolfte året i rad utnämner Microsoft ”Årets IT-tjej” och den 11 mars är det dags igen. Bland de tre finalisterna finns Anna Henningsson från Umeå universitet.

Anna Henningsson är en av två tjejer i sin klass på ungefär 30 personer. Hon har bara ett år kvar av sina studier på civilingenjörsprogrammet med teknisk datavetenskap som inriktning, en utbildning hon aldrig trott att hon skulle gå.
– Hade någon sagt till mig när jag var sjutton att det var här jag skulle vara idag hade jag nog bara skrattat, berättar hon.

Det var när hon läste tekniskt basår efter gymnasiet hon insåg att hon var duktig på matte, något hon inte trott på själv tidigare. Hon sökte därför civilingenjörsutbildningen och fastnade för kursen i programmering. Inriktningen blev sedan teknisk datavetenskap.

Till en början kunde Anna uppleva en känsla av att inte riktigt höra hemma, att datasalen inte var hennes territorium – en känsla hon menar kom inifrån.
– Killarna i klassen har aldrig särbehandlat mig på grund av att jag är tjej. Känslan av att till en början inte höra hemma där kom bara från mig själv och samhället förklarar hon.

Just den känslan vill Anna vara med och ändra på. Hon vill visa andra tjejer att IT-världen är en plats för dem också. I sitt arbete för detta har Anna bland annat hållit föreläsningen ”Hon som var dålig på matte” och extrajobbar i en spelbutik där hon kan inspirera både tjejer och killar.

I början av året blev hon nominerad till Microsofts tävling ”Årets IT-tjej” som letar efter starka och inspirerande tjejer inom branschen med ett brinnande intresse för IT. Efter att ha genomfört en skypeintervju med trettioniogradig feber och influensa hade hon låga förhoppningar om att gå vidare från topp tio, men nu står hon i final trots allt. Skulle hon ta hem vinsten tror hon det skulle ge bra genomslagskraft att ha Microsoft i ryggen i framtiden, men att vinna är inte det viktigaste.
– För min sak spelar det inte så stor roll vem som vinner, och det känns bra. Jag kommer fortsätta jobba med att engagera tjejer och driva det jag tror på oavsett, menar Anna.

Som det ser ut nu hinner hon inte med så mycket mer än extrajobbet och att plugga, så nervositeten har hon inte riktigt känt av.
– Jag har haft så mycket att göra, jag har inte hunnit bli nervös, men nu när vi sitter och pratar om tävlingen så blir jag det, skrattar hon.

Man märker att Anna brinner för att prata om vad hon gör och det hon står för. Även om att vinna kanske inte är det viktigaste för henne förstår man att hon vill belysa tävlingen och problematiken som finns.
– Jag är inte ensam om att vilja integrera tjejer mer i IT-världen. Jag har bara råkat hamna i rampljuset.
Tävlingen avgörs onsdag den 11 mars under en tillställning på Berns i Stockholm.
Uppdaterat: Anna utsedd till Årets IT-tjej.

Text och foto:
Louise Gustavsson