– Jag tycker om att bidra till förändring för det jag tycker är rätt och mot det jag tycker är fel, säger umeåstudenten Helena Gard, som Vertex träffat för ett snack om djurens rättigheter och veganmat.

Klockan är strax efter tolv när jag knackar på. När dörren öppnas kommer en glad liten hund med viftande svans fram till mig och hälsar.
– Ursäkta, Doris tycker väldigt mycket om nya människor, säger Helena Gard.
Hon berättar att Doris kommer från ett hundhem i Spanien där gatuhundar tas om hand. Hon och hennes fru Jenny adopterade Doris genom organisationen ”SOS Animals” som omplacerar hemlösa hundar.

Detta är bara ett exempel som visar Helenas engagemang för djurens rättigheter. När hon var fjorton år beslutade hon sig för att bli vegetarian och tre år senare gick hon över till helt vegansk kost.
– Jag vill inte bidra till djurförtryck och jag vill leva som jag känner är etiskt rätt. Att vegansk mat också är bra för hälsan och miljön är positiva bieffekter.

Hon började engagera sig i organisationen Djurens Rätt år 2000 och har sedan dess varit aktiv där i flera olika sammanhang. Hon är en av grundarna till mässan Vegovision som i höstas besöktes av mer än 1 500 personer. Hon är också utbildad sjuksköterska och har flera år arbetat med för tidigt födda barn och på BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin. Hon kände efter åren som sjuksköterska att hon ville arbeta med hälsa på ett större plan. Förra året påbörjade hon en masterutbildning på ”Global Health program” på Umeå universitet där hon studerar metoder för att bedriva folkhälsoarbete på en nationell och internationell nivå.

Parallellt med studierna jobbar Helena också 25 procent på RFSL med hiv-prevention. Där har hon tidigare också suttit i styrelsen som ordförande. När jag frågar Helena hur det kommer sig att hon är så engagerad dröjer det lite innan hon svarar. Att hjälpa till och bidra till förändring kommer naturligt för henne.
– Jag är nog född som aktivist. Jag tycker om att bidra till förändring för det jag tycker är rätt och mot det jag tycker är fel. Det är roligt att vara med och göra skillnad.

Och hennes engagemang har sannerligen lett till skillnad. När Vegovision arrangerades för första gången 2008 besöktes mässan av några hundra personer och planeringen pågick i några månader. Sedan dess har intresset vuxit, inte minst kring senaste mässan, som i höstas lockade mer än 1500 personer och som krävde ett års planering.

Syftet var att skapa en vegansk matmässa och visa att det inte är krångligt att äta och laga veganskt.
– Med mässan vill vi också nå ut till människor som inte alltid äter veganskt. Det är roligt att visa att ”det här finns och det här kan man göra”, säger Helena.

Text och foto:
Vendela Wikström

Läs mer i Vertex nr 1-2016.