Under måndagen stod ett tjugotal personer vid Norra skenet för att hälla hinkar med isvatten över varandra. Det är en fortsättning på den uppmärksammade ALS Bucket Challenge som syftar till att uppmärksamma sjukdomen Amyotrofisk lateral skleros, ALS.

För ett år sedan såg man helt plötsligt bland annat Leonardo di Caprio, Rihanna, Jennifer Aniston och självaste Stålmannen hälla hinkar med isvatten över sig och dela med sig av detta via sociala medier. Denna typ av videos spreds som en gigantisk isvåg över sociala medier i hela världen under augusti månad förra året. Det hela startades av en ALS-patient i USA och gav en ökad medvetenhet om sjukdomen. ALS, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen. Nervskadorna leder till muskelförtvining och förlamning som börjar lokalt men sedan sprider sig genom nervsystemet och till kroppens olika muskler. Än finns ingen effektiv behandling för sjukdomen som årligen drabbar drygt 230 människor i Sverige, oftast yrkesaktiva personer i 50-60 årsåldern.

Förra året skänkte svenska folket 5 miljoner kronor till ALS-forskning som en direkt följd av utmaningar, ishinkar och ökad medvetenhet om sjukdomen. En stor del av donationerna delades ut till Umeåforskaren Peter Andersen, för att finansiera Sveriges bidrag till Projekt MinE. Projektet är ett gemensamt europeiskt initiativ för att kartlägga hela arvsmassan från 15 000 ALS patienter med syfte att identifiera skyddande, och sjukdomsorsakande gener.

ALS teamet i Umeå som jobbar med vård och forskning kring ALS antog utmaningen förra året, och nu kör vi igen! Vi fick stort stöd förra året och det hjälpte oss att kunna delta i ett stort gemensamt europeiskt projekt. Tillsammans blir vi starkare! Nya tekniska hjälpmedel och fler forskare som kan bidra, gör att forskningen nu går fortare framåt an någonsin förut, säger Peter Andersen som, tillsammans med Stefan Marklund och det övriga ALS teamet i Umeå, även leder studier för att ta fram antikroppar som bromsar ALS.

Vi känner nu till ett 30-tal sjukdomsgener som kan ge upphov till ALS, och förstår i dag mycket mer om hur sjukdomen sprider sig i nervsystemet. Trots detta finns fortfarande inget botemedel mot ALS. Det krävs mer kunskap, mer forskning. ”…och det är ju det som är vårt yttersta mål – att vår forskning ska kunna bidra till en behandling som kan bromsa sjukdomsförloppet eller till och med förebygga att personer insjuknar i ALS.

Kanske kan ”Ice bucket” i augusti bli en årlig påminnelse om att det fortfarande krävs mycket jobb och engagemang för att hitta en effektiv behandling mot ALS.

När hinkarna med isvatten var tömda över teamet passade de på att, i enlighet med utmaningens natur, utmana motsvarande forskningsteam i Stockholm, Göteborg och Uppsala att genomföra den iskalla och viktiga Ice Bucket Challenge.

Vill du se hur det såg ut när ett antal kändisar antog utmaningen förra året? Klicka HÄR: