I traditionsenlig anda bjuder Umeå Studentkör in till skönsång på luciadagen.  Vertex har träffat Linnea Häreskog, förra årets Lucia på campus och ordförande i Umeå Studentkör.

Vi träffas en frostig men solig dag på campus när Linnea Häreskog precis kommit från sina pelletsexperiment. Hon är mot slutet av sin civilingenjörsutbildning i energiteknik och siktar på att ta examen till sommaren.  När hon inte pluggar så ägnar hon sig mycket åt musik.
Vad är det bästa med att vara med i Umeå Studentkör?
– Det som jag tycker ger mest är att det är en social kör. Det är väldigt mycket vi gör utöver repen och konserterna.

Just luciadagen är en tidig och bråd dag för Umeå Studentkör.
– Vi kliver upp jättetidigt och ”lussar på lassa”, som vi säger.
Förra året träffades kören redan klockan fyra på morgonen för att lussa för nattpersonalen på Norrlands universitetssjukhus. Därefter väntande flertalet gig, inklusive luciaframträdandet på campus och gallerior. Pengarna som de får in på att sjunga går till aktiviteter för kören. Förra året var dessutom Linnea, som Lucia, i centrum av allt det hela.
Hur var det egentligen att vara lucia på campus?
– Jag var lite nervös över att man skulle ha levande ljus. Man har ju hört skräckhistorier om att man får stearin i håret och sånt. Men jag hade gjort en huvudduk som man har för att inte bränna hårbotten. Men det hände faktiskt ingenting. Det gick jättebra.
Vad har du för tips till årets lucia?
– Man kan tänka att man är precis som alla andra, bara att man står längst fram och har ljus på huvudet. Hela tåget hänger inte på om lucian råkar snubbla lite. Det går bra ändå.

När Vertex träffar henne är det fortfarande oklart vilka sånger som skall sjungas vid årets luciaframträdande och vem som faktiskt blir lucia i år, men desto mer vet Linnea Häreskog om studentkörens julkonserter i Ålidhemskyrkan:
– Jag ser speciellt fram emot en sång på julkonserten: Veni Veni Emmanuel, med arr av Simon Åkesson. Den sjöng vi förra året också, men det är en av mina favoritbitar.

På frågan om hon har en favoritjulsång plockar Linnea snabbt fram mobilen och börjar söka i sin Spotify-lista för julen, och får väldigt svårt att välja. Efter noggrant övervägande svarar hon att det är ”Jul, jul, strålande jul”.
– När man lyssnar på den så blir det jul, säger Linnea och ler.

Text och foto:
Malin Larsson