Bergsklättring, extraknäck, bokcirklar och volontärarbete. Utställare från alla möjliga områden ville synas på årets Välkomstmässa.
– Vi vill visa upp allt vad Umeå erbjuder, säger Sofia Wiesler, kommunikatör vid Umeå universitet.

Uptempo-musik på hög volym strömmar ur högtalarna som ställts upp utanför Universum, och studenter i hundratal går runt bland Välkomstmässans drygt 150 utställare – vilket är ett rekord i antal utställare.

Att ge både nya och gamla studenter en peppande terminsstart ser Sofia Wiesler, kommunikatör vid Umeå universitet, som en mycket viktig uppgift. Speciellt i år, när nästan 10 000 nya studenter antagits.
– Vi vill visa att Umeå är en bra stad att plugga i och visa upp allt som erbjuds i form av nöjesliv, föreningsliv, engagemang, shopping, karriär, kultur och idrottsklubbar. Det ska vara en så bred mix som möjligt av det vi tror man behöver och uppskattar som student.

Efter en runda bland de olika stånden tar utbytesstudenterna Sophia Mittmann och Franziska Maisch en paus utanför Vezzos vagn där det bjuds på kaffe. De har fullt sjå att bära alla gratisprylar de samlat på sig. Papperskassar med marknadsföringsprodukter från alla möjliga typer av företag och föreningar fyllda med nyckelband, cykelsadelskydd, vattenflaskor, disktrasor och papperskarameller i delas ut i högt tempo av engagerade representatörer.
– I think it’s well organized and I like that there are so many products for free. Especially a book bag with notebooks and other things you need as a student, säger Sophia Mittmann.

Hon får medhåll av Franziska Maisch.
– I agree, and I also like that there are so many different people presenting themselves here.

Inne i Universum står bland annat Unionen, ett av Sveriges största fackförbund. Tillsammans med ett par andra studenter informerar Adam Wenell om vad det innebär att vara medlem där som student, och vilka typer av frågor de kan få hjälp med.
– Unionen finns som stöd under studierna och besvarar till exempel jobbfrågor. Det är verkligen många som har kommit hit, på bara en timme har vi fått ungefär 20 nya medlemmar.

I samband med Välkomstmässan görs varje år en enkät för att undersöka hur nöjda besökarna är med evenemanget. Syftet är att ta reda på hur studenterna upplevde mässan och på så sätt kunna utveckla den ytterligare inför nästa år.
– Förra året fick vi betyget 4,7 på en sexgradig skala, och utmaningen är att hela tiden göra den ännu bättre, säger Sofia Wiesler.

Text och foto:
Vendela Wikström