Det var under en av sina många resor som Sara Blomberg introducerades för språkpubar, där man under lättsamma former umgås över landsgränserna. Nu har hon planterat idén i Umeå.

Jag träffar Sara Blomberg i Lindellfiket för en samtalsstund. Vårsolen som är på återtågande låter stundtals sina strålar lysa rakt in genom de stora, glasade väggarna. Eftersom jag ska föra anteckningar skyndar jag mig att ta en stol med ryggen mot den, och ser den istället blända alla dem i fiket som sitter vid motsatt bordshalva.

SARA GER ETT VÄLDIGT positivt intryck och accentuerar ofta det hon säger med händerna. Hon har kommit till slutet av studierna på International Business Program och vill efter examen gärna jobba i något stort internationellt projekt, kanske för FN.
–  Jag vill ha hela världen som arbetsplats, säger hon, och klargör att hon inte förväntar sig att ha svenska som arbetsspråk. Hela hennes utbildning är ju på engelska.

OCH SPRÅK ÄR NÅGOT hon kan. Hennes svenska, engelska och spanska är helt flytande medan nederländskan är på en god basnivå. Hon förstår tyska, norska och danska väl, vilket hon fyller i att alla svenskar inte gör. Och så förstår hon lite italienska, katalanska och franska. Och när hon hör persiska, turkiska och kurdiska talas kan hon urskilja dem direkt. Ja, ni förstår ju.
Spanskan finslipades i Barcelona och det var där som hon introducerades för sin första Language Exchange Pub. Hon visste då att hon ville ta med sig idén hem. Väl i Umeå sådde hon ett frö som nu gror för fullt.

SEDAN STARTEN HAR över trettio nationaliteter och lika många språk varit representerade, även om den “typiska” besökaren är en tyska som vill lära sig svenska. Sara värdesätter avslappnad stämning och glada deltagare, och pinsam tystnad är sällsynt. Men för den som vill ha lite extra bevattning innan svengelskan får blomma går det fint.
– Man kan ta en öl, säger Sara och förklarar att det är fördelen med att man befinner sig på en pub.

FÖR ATT INSUPA ATMOSFÄREN kikar jag några dagar senare in på årets första Language Exchange Pub. Inne på Lokal är stämningen lugn och trevlig, som på vilken mysigare pub som helst. Ungefär femton deltagare är fördelade på två avlånga bord, och alla deltar på så sätt enkelt i umgänget.
Julia från Tyskland och Michele från Italien pratar båda flytande svenska. Julia som varit med på pubkvällarna sen i oktober 2012 har rest mycket i Sverige tidigare och tycker om landet. Hon ger pubkvällen goda vitsord och kommer att fortsätta gå.
– Nästan varje gång, svarar hon på frågan om hur ofta hon deltar.

MICKELE SOM KOMMER ända från Italien trivs också i Umeå trots att klimatet är kallare här än i hans hemland. Han tycker om idén med språkpuben, att man både får språkträning och nya bekantskaper på samma gång.
– Jättebra sätt att öva språk, lyder hans omdöme om kvällen.
Det är dags för undertecknad att gå hem, och vem vet, jag kanske kommer tillbaka.

ANNELIE MARKGREN
FOTO: REBECCA GÖRANSSON