Nya kårpartiet RIK, Rimligt Initiativ för Kåren, tog storslam i Umeå studentkårs kårval. 20 mandat och egen majoritet i fullmäktige är ett historiskt valresultat.

I Umeå studentkårs kårval, som avslutades igår, kunde kårmedlemmarna välja mellan tre kårpartier eller ”kårlistor”: Vänsterstudenterna (VSF), Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ (A) och Rimligt initiativ för Kåren (RIK).

När rösterna räknats samman står det klart att en överväldigande majoritet av kårmedlemmarna, 65 procent, lagt sina röster på RIK. Det ger 20 mandat av kårfullmäktiges totalt 31, där VSF under nästa läsår kommer att ha 8 och Arbetarpartiet 3 mandat.

Johan Lindgren, gruppledare i RIK, är förstås nöjd med storsegern, där de 20 mandaten i fullmäktige för ett enskilt parti innebär ett rekord i Umeå studentkårs valhistoria.
– Det visar att kårmedlemmarna tror på det vi kampanjat för, nämligen att förändra kåren och ge sektionerna större inflytande.

Partipolitik i kåren tror han och RIK inte på och det är just detta RIK vill förändra. Här är planen att varje sektion inom kåren ska få betydligt större inflytande.
– Sektionerna kommer vara de som styr kåren, på ett eller annat sätt, säger Johan Lindgren.

Exakt hur och när detta kommer att genomföras, och hur det i så fall påverkar formen för nästa års kårval, är i nuläget inget RIK-gruppledaren kan uttala sig om.

Han betonar också att de förslag RIK vill genomföra måste få ta tid och att ingenting ska stressas igenom i en studentkår med en snart 60-årig historia.
– Allt måste diskuteras igenom först och vara väl förankrat, säger Johan Lindgren.

Valdeltagandet ökade markant i årets val, där 16 procent av medlemmarna valde att rösta, att jämföra med fjolårets bottennotering på 9 procent.

Bertil Janson