Umeå studentkör fick julstämningen och det goda humöret att sprida sig under och efter luciafirandet i Aula Nordica i fredags.

Klockan är strax efter 12 när studentkörens Lucia, vitklädd med ljus i hår skrider fram genom en fullsatt Aula Nordica. Hon följs av tärnor, stjärngossar, tomtar och till och med en sjungande julgran. Stearinljusen lyser upp den röda sammetsridån och samtidigt som tonerna från “Stilla Natt” fyller hela lokalen med julstämning.

Studentkören håller varje år i luciafirandet på Campus, ett evenemang som av besökartalet att döma är mycket uppskattat av såväl lärare som studenter. En väl sammansatt repertoar där vackra traditionella jullåtar varvas med humoristiska inslag går hem hos publiken. När en av stjärngossarna ställer sig längst fram på scenen och berättar om hur Rudolfs mule är röd på grund av att han blev utbränd och gick in i väggen, är det många som har svårt att hålla sig för skratt.

Läkarstudenten Veronica Pranic är julgran i årets luciatåg. Hon älskar att sjunga vilket är anledningen till att hon parallellt med studierna är med i studentkören, och där trivs hon.
– Vi har bra stämning, kul folk och vi hittar på mycket roliga grejer, säger hon.

Robin Andersson studerar energiteknik och är med i luciatåget för andra året. Han berättar att det är roligt att vara med i studentkören och sjunga med så många bra sångare.
– Vi behöver inte öva på en stämma i taget. Alla är väldigt duktiga och många gånger kan vi stämmorna på en gång, säger han.

Studenterna i kören berättar att luciafirandet är hektiskt, men också väldigt roligt.
– Vi samlades kvart över fyra och innan vi kom hit hade vi redan lussat på sjukhuset, Samverkanshuset och Vårdvetarhuset, säger Robin innan han och resten av luciatåget ger sig av för att sprida mer julstämning.

Text och foto:
Vendela Wikström