I Sverige har det kanske inte så hög status, men det här är vad bland annat amerikanska college-idrottare siktar mot. Det säger Andreas Ågren, som åker till Kazan i sommar för att hjälpa den svenska truppen till framgång i ”Student-OS”.

Sommaruniversiaden 2013 avgörs i Kazan, Ryssland, den 6–17 juli. Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) samordnar det svenska deltagandet och ansvarar för truppledningen. Det var just ansvariga på SAIF som kontaktade Andreas Ågren och frågade om han var intresserad av att följa med som ledare till Universiaden, även kallat Student-OS. Något som kom tämligen oväntat för Andreas.
– Jag hade kontaktat dem tidigare angående att göra praktik där, men fick nej. Så när generalsekreteraren ringde och sa att jag kommit med blev jag väldigt överraskad.
Vad blir din roll i truppen?

– Det kommer säkert bli en hel del tejpande, massage och annat för att se till att idrottarna kan prestera för fullt.

ANDREAS ÅKER TILL Kazan tillsammans med den svensk truppen några dagar innan spelen börjar. Han säger att han under de sammanlagt elva tävlingsdagarna hoppas hinna se så mycket som möjligt.
– När jag tittat på bilder från Kazan verkar det bli grymt häftigt. Ryssland har ju ”riktiga” OS nästa år så det här kanske är ett slags för-OS för dem.

NÄR HAN INTE PLUGGAR hjälper han bland annat till som fystränare i IBK Dalens innebandylag och ordförande i utbildningens programförening. Han säger att idrotten dominerar intressena men att det bara känns roligt. Att det blev just en idrottslig inriktning på de akademiska studierna föll sig därför tämligen naturligt.
– Jag var på ”Student för en dag” och tyckte det verkade intressant. Jag har alltid gillat att lära mig om hur kroppen fungerar, både vad gäller kost, fysik, psykologi och sådant.

VAD SOM HÄNDER efter utbildningen vet han inte, men han säger att det inte saknas alternativ.
– Det lutar åt att ta en magisterexamen. Jag har blivit erbjuden att vara med på några olika projekt här i Umeå, men inget är spikat. Annars har jag blivit erbjuden jobb i Stockholm, men jag vill helst inte skjuta upp magisterutbildningen.

EN TIDIGARE STUDENT  på Idrottsvetenskapliga programmet, Robert Nilsson, är idag fystränare för alpina landslaget.
– Drömjobbet är just att jobba på landslagsnivå. Vilken idrott det är spelar inte så stor roll utan bara ha chansen att få hjälpa våra svenska stjärnor vore roligt, säger Andreas Ågren.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON