Jag ser fram mot att försöka förenkla och förbättra studietiden för studenter, både vad gäller utbildningsbevakning, studiesocialt och  kontakten med arbetslivet.
Det säger Sebastian Jonsson, som snart blir ny ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår.

Den 1 juli är det dags för bioteknikstudenten Sebastian Jonsson att ta över NTK:s ordförandepost. När han tidigare i vår fick veta att han blivit nominerad till fullmäktige var det självklart att tacka ja.
– Ja, jag tyckte det kändes helt rätt. Jag bryr mig om kåren och har varit engagerad i kåren under lång tid.

NÄR VALBEREDNINGEN UTLYSTE posten som kårordförande kände Sebastian att det var en intressant möjlighet att få påverka och driva kåren framåt. Så han bestämde sig och skickade själv in en nominering till valberedningen. Det var inledningen på en process han beskriver som givande.
– Det var kul att få presentera sig och sina starka sidor inför fullmäktige.
Vilka är dina starka sidor?

– Jag har lätt att tala för min sak, och är en stöttande person som finns där för gruppen. Sen har jag mycket erfarenhet från att arbeta inom kåren. Jag har bland annat varit aktiv på sektionsnivå och även ledamot, talman och vice talman i fullmäktige, jobbat ideellt på Kårhuset Origo, samt jobbat under året och fram till och med sista maj som kårhuschef för Origo.

NÄR VERTEX TRÄFFAR Sebastian i Mitum har han precis börjat få en inblick i sitt kommande jobb. Han ber därför att få återkomma på frågan om det kommer bli några nyheter under det kommande läsåret. Men han har redan några idéer om hur kåren i framtiden ska locka fler medlemmar.
– Det gäller att synas utåt, och inte bara genom att affischera, utan mycket mer. Att våga ta plats och marknadsföra oss där studenterna finns.Till exempel kan vi röra oss på campus istället för att sitta på kontoret, bjuda på fika, prata med och förklara att studenter kan påverka sin studietid och att kåren finns där för att hjälpa dem.
Vad har kåren gett dig under din studietid?

– Den har alltid funnits där som ett stöd. Har man känt sig orättvist behandlad eller haft någon tenta som man tyckt har rättats lite knepigt har utbildningsbevakaren funnits där som stöd. Det är väldigt givande när man ser att man kan påverka sina studier och kurser, och att det ger resultat så att studenterna som kommer efteråt får det lite bättre.
Vad blir viktigast under det kommande året?

– Jag har funderat mycket på det och det finns många idéer som bubblar upp. Men viktigast, och även roligast, blir att få nuvarande och nya studenter att se kåren som en självklarhet.
Känns det nervöst?

– Lite grann, eftersom det är något helt nytt. Men samtidigt känner jag mig extremt peppad och det känns kul att ha fått det här förtroendet. Så jag ser fram emot ett underbart år.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON