Över  15 000 skruvar och mer än 7 000 kilo smide har gått åt i arbetet med IKSU:s nya klätterhall. I helgen fick allmänheten för första gången tillträde till den 1 800 kvadratmeter stora arenan – och intresset var stort.

Den nya klätterhallen är den enda i Sverige med godkänd speed-vägg, och ensam i hela Norden om att ha byggts enbart för klättring.
– Så det är ett unikt bygge både vad gäller planlösning och anpassning efter innehåll, konstaterar Magnus Brändström, klättringskoordinator på IKSU.

Enligt Magnus Brändström är det vanligaste att man bygger klätterhallar i redan befintliga, gamla industrilokaler, snarare än att man bygger hallar utifrån idéer om leder.

Planerna på att bygga en ny klätterhall på IKSU har funnits länge, fortsätter han, och nämner Carlos Cabrera, verksamhetsansvarig för klättringen på IKSU, som en av de främsta pådrivarna.
– Carlos har ritat hallen tillsammans med arkitekter, både själva huset och väggarna.

Johan Åhman, försäljningschef på IKSU, tror att den nya hallen kommer göra att fler börjar klättra. Att den nya hallen är så pass stor gör också att fler kommer kunna klättra samtidigt än i den gamla hallen. Målet är att ta emot 3 500 klättersugna besökare per vecka.

Några av de som provade väggarna under både lördagen och söndagen var Klara Alm och Viktor Sturk.
– Jag bor i Uppsala men är här för att hälsa på Viktor, så då passade det bra att komma just den här veckan. Den här hallen kommer göra så att klättring växer i Umeå, tror Klara Alm.

Viktor Sturk beskriver den nya hallen som ”mäktig”.
– Den är en anledning att bo kvar i Umeå. Ända sedan jag började klättra har jag hört snacket om att bygga en ny hall, men den blev mycket bättre än jag hade trott. Den är verkligen byggd för klättring; att man ska kunna öva på all sorts teknik. Det finns något för alla.

Sofie Gisslén
Foto: Johanna Ahnqvist