En gratis cykelhjälm, inställd och klar, kan det vara nåt? Den 27 maj vid lunchtid delar ambulansinformatör Kenneth Gruffman ut hjälmar till studenter på campus.

Vertex skrev i januari om umeåstudenternas tveksamma inställning till att använda cykelhjälm, och Kenneth Gruffmans initiativ att tillsammans med Umeå studentkår ändra på den saken. Han har bland annat föreläst om huvudskador i föreläsningssalar på universitetet och i samband med det delat ut hjälmar

Nu kommer nästa giv. Tisdag den 27 maj kan studenter som stannar till vid ambulansen, parkerad på torget mellan Universum och gångbron mot UB, få en gratis cykelhjälm, som sedan ställs in för att passa perfekt.

Det man ska göra i gengäld är att fylla i en enkät och visa ett intresse att verkligen använda hjälmen framöver.
– Vi vill få till stånd en dialog om hur studenter ställer sig till det oförutsedda att få en huvudskada, när man faktiskt kan använda hjälm för att skydda sig, säger Kenneth Gruffman.

Kenneth Gruffman hoppas också att det framöver ska gå hitta ett sätt att – tillsammans med aktörer som Umeå universitet och Umeå kommun – kunna erbjuda nya studenter cykelhjälmar till en mycket låg kostnad.

Ett femtiotal cykelhjälmar kommer att delas ut den 27 maj kl 11.30–13.00.

Bertil Janson
Foto: Anders Samuelsson