När universitetet håller Öppet hus den 27 februari kommer sjuttonåriga Tua Selge stå på scen. Efter att ha slutat åtta i Idol har hon viss scenvana.  – Men ärligt talat är det läskigare att uppträda på skolan än i Idol, säger hon.

Umeåbon Tua Selges absolut största intresse är musik och intresset genomsyrar hela hennes vardag. Att söka till Idol var för henne inte ett särskilt svårt beslut.
– Det var jättemånga i klassen som skulle söka och jag tänkte att jag kan ju också gå på audition. Tidigare år har jag varit för ung, så det var första året jag kunde söka.

Av tusentals sökande slutade Tua som åtta efter att ha framfört låtar av Laleh, Adele och Frank Sinatra. Att stå på en stor scen framför en miljonpublik i tv-sofforna tycker hon inte är så läskigt som det låter.
– Det går inte riktigt att förstå hur många det är som tittar. Man ser ju bara kameran man har framför sig, menar Tua som tycker det är mer nervöst att ha skolkamraterna på Midgårdsskolan framför sig.

Efter den intensiva Idol-perioden tycker hon att det är nödvändigt att ta det lite lugnt.
– Det var sån press och sån intensiv period med Idol. Man måste hela tiden prestera sitt bästa. Man tävlade mot sig själv och skulle prestera bättre än föregående vecka. Nu vill jag känna att jag inte hela tiden behöver prestera på topp. För allt man gör kan ju inte vara bra, säger Tua.

Förutom att sjunga spelar hon piano och skriver egen musik, som hon än så länge inte visat någon. Att livet ska fortsätta handla om musik är i alla fall klart. Efter studenten hoppas hon kunna jobba heltid med det stora intresset.
– Men det beror på vilka möjligheter jag får. Om jag behöver studera vidare så gör jag det. Jag vill i alla fall göra egen musik och ge ut den. Det är närmaste framtidsplanen, säger Tua Selge.

Den 27 februari går det att se och höra Tua i Lindellhallen kl. 12.00–12.30. Kultur på campus står för denna programpunkt under dagen då universitetet håller Öppet hus för blivande studenter.

Catharina Bergman