– Studenterna köper mycket, säger en av säljarna på söndagens Loppis i Universum, där priserna var låga och återvinning tillämpades i praktiken.

Sedan Valborg 2011 har Umeå studentkår anordnat en till två loppmarknader per termin. Arrangörerna Frida Lindgren och Henrik Bjelkstål menar att loppisarna funkar som ett snyggt återvinningssystem som ger många en möjlighet att sälja ut det som man inte längre behöver samt ett bra koncept när man vill hitta billiga prylar och inredningsdetaljer till studentboendet.

FRIDA LINDGREN ÄR en van loppisbesökare som tjusas av överraskningen i att aldrig riktigt veta vad man kan fynda. Till den här helgen har hon rensat ut i garderoben och satsar främst på att sälja vidare kläder som hon inte längre har någon glädje av. Henrik Bjelkstål har flera gånger varit med och anordnat loppisen i Universum. När den tidigare låg i bokhandeln såg organisationen annorlunda ut och många loppisrävar dök upp redan innan marknaden hade startat. Nu öppnas dörrarna samtidigt för alla; endast de med egna bord får röra sig i huset före klockan 13.00 och har möjlighet att köpa saker ifrån varandra innan de stora massorna anländer.

FEMTON MINUTER IN i loppisen är Universum fullt av människor i alla åldrar som köar fram mellan borden. Vi stannar till vid Anders Engströms och Hanna Gustavssons bord och hör efter om man som säljare någonsin känner sig nostalgisk när man ser sina gamla saker försvinna iväg med en ny ägare.
– You have to let go, säger Hanna och menar att det är lika bra att bli av med grejorna.
Anders instämmer och säger att det känns bra att bidra till en bättre återvinning.

VI KRYSSAR GENOM folkhavet och tränger oss förbi ett par klädställningar med sikte på det inre rummet, samtidigt som ögonen hela tiden fastnar på spännande föremål. Allt ifrån hembakta bullar till färgglada tunikor, solhattar och längskidor verkar vara ute för försäljning idag. Runtomkring oss försvinner saker ner i påsar och säljarna är snabba med att fylla ut den tomma platsen.
Vi kommer fram till hörnet där Christine Hamrén och Fanny Lindgren står i ett hav av maskeradartiklar ifrån Christines butik och hör efter hur marknaden ser ut i Umeå för just den sortens attiraljer.
– Studenterna köper mycket, säger Christine och med den uppkommande allhelgonahelgen misstänker vi att det här bordet förmodligen kan förvänta sig en mindre anstormning.

BLAND BESÖKARNA TRÄFFAR vi också kognitionsvetenskapsstudenten Nicole Birbas som har fått med sig både mamma och mormor, som tillfälligt besöker Umeå, till Universum idag.
– Alla har hittat något, säger Nicole och visar upp ett pussel i form av en jordglob som hon precis har fyndat tillsammans med både kläder, glas och en ryggsäck.

JULIA BERGSTRAND
FOTO: ELIAS AGRELL

Hanna Gustavsson och Anders Engström.Nybakade bullar till salu!Fany Lindgren och  Christine Hamrén.Nicole Birbas med mamma och mormor.Olivia Ekman köpte ett tidningsställ.