Imorgon kväll är det kval till Teknik-SM. I Umeå tävlar fyra lag med sikte på att knipa en av de åtta semifinalplatserna i Stockholm.

Teknik-SM hålls i år för femtonde gången och beskrivs som ”den enda tävlingen där landets studenter kan utmana varandra i framtida teknik”. Teknik-SM arrangeras av Sveriges Ingenjörer i samarbete med bland andra Ingenjörer utan gränser.

I år deltar 136 lag med totalt 400 studenter i kvaltävlingarna, som är webbaserade och hålls på 15 lärosäten i landet. Vägen till en av de åtta semifinalplatserna är alltså rätt smal för de fyra lag som ställer upp i Umeå: Energieliten återuppstår, Fuktig luft, LAGohm och Lars Änglar.

Fredrik Sahl, Daniel Agrell och Gustav Häggström kom på femte plats i Teknik-SM.
Fuktig luft: Fredrik Sahl, Daniel Agrell och Gustav Häggström.

Förra hösten gick laget Fuktig luft vidare från kvalet i Umeå och slutade som femma totalt. I år ställer de upp med samma medlemmar. Daniel Agrell säger till Vertex att de mest ställer upp för skojs skull, men att det inte är helt otänkbart att de har en chans att gå vidare.
Är det nervöst inför kvalet?
– Nej, nervös är jag inte, vi har en avslappnad inställning till tävlingen och tycker mest att det är roligt att ställa upp. Men om vi kvalar vidare till semifinalen kommer vi så klart att gå för vinst!

Jimmy Walldén, tävlingsvärd i Umeå.
Jimmy Walldén, tävlingsvärd i Umeå.

Årets kval i Umeå hålls i två salar i MIT-huset den 16 oktober kl 18.00-21.00. Jimmy Walldén, som pluggar civilingenjörs-programmet i energiteknik i Umeå, är en av tävlingsvärdarna. Han kommer bland annat att kontrollera att allt går rätt till och servera deltagarna med smått och gott under kvällen gång.
– Jag hoppas att vi får se ett lag från Umeå universitet vinna teknik-SM i år, säger han.

Ungefär klockan 21.20 torsdag kväll presenteras de preliminära resultaten via webbsändning på tekniksm.se.
De åtta lag som går vidare får ta sig an både praktiska och teoretiska uppgifter under semifinalen, som hålls den 16-17 november i Stockholm.

2012 knep laget med umeåstudenterna Jonatan Mossegård, Per Wennström och Jonas Burman en imponerande tredjeplats i tävlingen, vilket står sig som bästa insats av ett lag från Umeå.