Vi satsar på att vinna varje match. Det är därför man håller på. Det säger Emmelie Konradsson, mittfältare i Umeå IK.

23-åriga Emmelie Konradsson är inne på sin sjätte säsong i Umeå IK. Under de senaste tre åren har hon kombinerat elitfotboll med heltidsstudier vid Umeå universitet.

– Jag kände tidigt att jag ville läsa en civilingenjörsutbildning. Jag har alltid tyckt om matte och ekonomi, så industriell ekonomi var ett passande val som jag är jättenöjd med.

EMMELIE KONRADSSON ÄR EN av drygt 200 studenter med elitidrottsavtal. Studenter som är elitidrottare kan få en anpassad studiegång med till exempel skriftlig tentamen på annan ort och tidpunkt samt individuella examinationstillfällen vid obligatoriska moment. Hon säger att elitidrottsavtalet fungerar bra och underlättar de gånger hon måste resa bort på grund av fotbollen.

– Det finns en trygghet när man måste resa bort. Jag har hittills haft tur som inte varit bortrest vid några tentor. Jag kunde ha valt att studera på halvfart, men tio års studier kändes inte så lockande.

Var det självklart att plugga i Umeå?

– Ja, jag är ganska hemmakär och det fanns bra utbildningar här. Sen höll naturligtvis fotbollen mig kvar också.

Hittills har det funkat bra att kombinera fotboll och studier, även om det kan bli intensivt under försäsongerna

– Januari till mars är det tuffast. Då har vi 8–9 träningspass i veckan plus träningsmatcher. Under säsongen är det en match och sex träningspass och då går det bättre.

Hinner du med något förutom studier och fotboll?

– Man får klämma in annat lite var som. Att träffa vänner över lunch är ett bra sätt att hinna umgås. Och har man en ledig helg planerar man upp den långt i förväg.

Har du hunnit med något traditionellt studentliv?

– Nej, jag har knappt varit på en sittning. Men det är inget jag saknar eller känner att jag har behov av. Jag har hela tiden varit inställd på att ha 100 procent fokus på fotbollen.

Emmelie har en landskamp på meritlistan och det stora personliga målet är att ta en fast plats i damlandslaget. Vad gäller yrkeslivet finns inget specifikt drömjobb, men målet är att kombinera jobb och arbete efter examen.

–Just nu känns det som om jag vill jobba med något inom projektledning.

EFTER EN STARK INLEDNING av årets Damallsvenska har Umeå IK förlorat några matcher och halkat neråt i tabellen. Men Emmelie Konradsson säger det finns stor potential i det unga laget. Målsättningen är att sluta bättre än fjolårets tredjeplats.

– Man drömmer om ett SM-guld. Om det blir redan i år eller kommer nästa år får vi se.