Sommarvädret på campus i Umeå har varit ungefär som i landet i stort, alltså rätt mediokert. Först en bit in i augusti kom den riktiga sommaren.

Inga rekordnoteringar, måttlig värme och i stort sett rätt halvdant. Så kan man sammanfatta det lokala vädret de första sommarmånaderna på campus, med hjälp av statistik från väderstationen på Teknikhusets tak. Här registrerar institutionen för tillämpad fysik och elektronik sedan 1996 allt från temperatur och luftfuktighet till lufttryck, vindstyrka, nederbörd och solinstrålning.

Ifjol slogs värmerekord på campus med 33-gradig värme i slutet av juli. Sommaren 2015 har varit långt ifrån någon sådan värmebölja. Varmast, 26 °C, var det den 3 juli, men dygnstemperaturerna pendlade under juni och juli oftast mellan sisådär 12 grader nattetid och runt 16–20 °C dagtid.

Särskilt blött har det inte heller varit. Som mest uppmättes 10 mm den 26 juli, långt ifrån förra sommarens skyfall med 17 mm i slutet av juli.

Sommarvädret på campus stabiliserades sedan en bit in i augusti med ett högtryck som gav flera soliga veckor i rad och skön sommarvärme, som mest närmare 24 grader den 21 augusti. Som i resten av landet kom alltså sommaren till slut, om än senare än vanligt.

Bertil Janson
Foto: Anders Samuelsson