Ta en sightseeingtur med lokalbussen – och avvakta med kurslitteraturen. Det är ett par av de tips som Vertex medarbetare bjuder alla nya studenter på.

Att hamna i Umeå som ny student är inte det lättaste. Det finns ofta många frågetecken över hur såväl plugget som det sociala ska bli. Vertex bad några frilansare, som alla varit i nybörjarens skor, att ge sina bästa tips till färska studenter.  Här kommer de:

JENNIFER SKYTÉNS TIPS:
1. Skaffa cykel så fort som möjligt. Ja det är januari, men de bättre begagnade cyklarna går åt direkt. Dessutom cyklar många året runt, och överallt. Bli inte förvånad när Umeborna cyklar till krogen.
2. Köp INTE kurslitteraturen. I alla fall inte all kurslitteratur. Alla föreläsare förespråkar sina egna böcker och säger att det är ett absolut måste för att klara kursen, men så är ofta inte fallet.
3. Plugga inte ihjäl er. Det låter som att alla andra pluggar mer än det finns timmar på dygnet, men strunta i det och känn efter själv hur mycket du behöver plugga och njut av studietiden istället.
Varningen!
Undvik att äta ute. För det första är det dyrt för oss csn-lånare och för det andra finns det verkligen inte en enda bra restaurang i stan. Tyvärr. Ni får helt enkelt bli mästare på storkok och matlådor.

JOHANNA ENGLUNDS TIPS:
1.  Besök Bokcafé Pilgatan och bli inspirerad av miljön, litteraturen, kloka föreläsare och deras härliga personal. En värmande atmosfär och goda chanser för samvaro över generationerna, vilket är fint.
2. Låna en bil en lördag, samla ihop ett trevligt gäng, packa ner termoskaffe och åk ut på en loppisrunda i trakterna utanför Umeås gränser. Lite skön landsbygd, billiga fynd och en härlig dag, helt enkelt.
3. Sällan i framtiden kommer du vara så omgiven av likasinnade kunskapstörstande kloka individer som under universitetsåren. Utnyttja det! Starta studiecirklar eller besök kvällsföreläsningar, diskutera med kompisar och utmana det du trodde du visste.
Varningen!
Vänta inte till sista terminen innan du investerar i ett par längdskidor. Du vill inte sitta där en solig, gnistrande söndag och se folket passera ditt fönster med skidorna över axeln och pur levnadsglädje i blicken.

KARIN JOHANSSONS TIPS:
1. Ett spännande sätt att få en sightseeing i Umeå är genom att åka buss. Destinationen som anges på skyltarna stämmer inte alltid överens med var bussen faktiskt åker. Du vet aldrig var du hamnar.
2. Åker du tåg och det kommer fram: Gå av vid Umeå Östra, i stället för Umeå central som ligger på andra sida av Svingen-bron vid sjukhuset ned mot stan (förekommer frekvent i folks vägbeskrivningar).
Varningen!
Undvik en prenumeration på Svenska Dagbladet, då tidningen inte trycks här uppe i norr. I bästa fall får man dagens nummer med posten på eftermiddagen. Helgens läsning dimper ner i brevlådan på måndag eftermiddag.

ANNELIE MARKGRENS TIPS:
1. Läs undan allteftersom istället för att spara allt plugg till dagarna innan tentan, det kan gå bra men det kan också gå riktigt illa!
2. Tacka ja till alla sociala aktiviteter i början, sålla kan man göra efter att man fått ett socialt nätverk.
3. Vänta på klartecken från läraren innan kurslitteraturen införskaffas. Det är aldrig roligt att betala dyra pengar för böckerna i vilka bara fyra sidor ska läsas.
Varningen!
Det finns de som försöker spara både pengar, tid och annat genom att skippa måltider då och då, men det blir i längden ohållbart. Kroppen vill ha mat!

GUSTAV BORSGÅRDS TIPS:
1. Se på studietiden som en sorts ”bildningsresa” där du tar dig tid att studera allsköns ting som intresserar dig – även sådant som inte ytterst har med ditt eget akademiska fält att göra.
2. Skriv en roman! Bli full på en tisdag! Gå över till en vän och stoppa korv mitt i veckan! Gör allt det där som du inte kommer att palla sen när du är en heltidsjobbande småbarnsförälder.
3. Se till att njuta, för livet blir nog aldrig riktigt lika roligt igen. Studietiden är för dig vad 1967 var för Lundell: Alltid kommer du att längta tillbaka, men aldrig får du en returbiljett.
Varningen!
Undvik alla ”korta” utbildningar, det vill säga utbildningar som är tre och ett halvt år eller kortare. Den som har flest högskolepoäng när hen dör vinner!

Artikeln publicerades första gången den 25 januari 2013.