Lever du för den 25:e varje månad? Innehåller dina matlådor oftast nudlar? Emelie, Johanna och Viktor är tre av många umeåstudenter som tagit saken i egna händer och skaffat extraknäck.

Emelie Fredriksson.
Emelie Fredriksson.

Emelie Fredriksson började sin extraknäckarresa på hamburgerrestaurangen Max. Efter att ha lämnat in sitt CV och blivit inbjuden till intervju var jobbet hennes – trots att hon saknade tidigare erfarenhet. Det visade sig vara ett jobb som gick bra att kombinera med studierna, men som oftast innebar nattpass och högt tempo.
– Det var ett tufft jobb med dåliga tider. Till slut blev man lite less, säger Emelie Fredriksson.
Efter att ha sökt nytt jobb fick hon ett jobberbjudande som personlig assistent.
– Jag blev jätteglad! Jobbet hade jag sökt innan, som sommarjobb. Erfarenhet hade jag sedan tidigare.

SOM PERSONLIG ASSISTENT arbetar hon med en person med multifunktionellt handikapp. Emelie Fredriksson beskriver jobbet som intimt, men väldigt mysigt. Bland arbetsuppgifterna ingår ett ansvar för personens behov, men även promenader, se på film eller gå på stan.
– Eftersom jag är timvikarie är det också lätt att anpassa efter min master i biologi. Jag kan tacka ja eller nej till passen och dessutom plugga på jobbet om jag skulle ha dötid.
Har du något tips till andra studenter som söker extrajobb?
– Var inte petig! Konkurrensen om jobben är hög. Jag sökte verkligen allt och lämnade mitt CV över hela staden. Och våga söka jobb du inte har erfarenhet av; du blir låst om du bara söker tjänster du är perfekt för.

extrajobb-johanna
Johanna Hernestig.

JOHANNA HERNESTIG fick sitt jobb på O’Learys tack vare tidigare erfarenhet inom samma bransch och kedja. Genom en lapp på en anslagstavla på universitetet fick hon veta att restaurangen sökte personal.
– Jag ryckte faktiskt ner den och ringde. De kallade mig till intervju och jag fick provjobba. Nu har jag jobbat där ett år. Det är jättekul, säger hon.
Men enligt Johanna Hernestig är en glassig start i branschen sällsynt. Hon berättar att många börjar sitt extraknäck i disken, för att sedan jobba sig ut i restaurangen.
– Man får verkligen inte vara kräsen. Vill man ha ett extrajobb får man lägga manken till.

HON LÄSER IDROTTSVETENSKAPLIGA programmet och har lärt sig att bemästra balansgången mellan jobb och studier. Men att kombinera två stora ansvarsområden har inte alltid varit enkelt.
– I början ville jag inte tacka nej till jobb. Jag jobbade under tentaveckor och det rekommenderar jag verkligen inte. Jag lärde mig till slut att planera min tid, och tänkte att jag är ju inte här för att jobba. Studierna går alltid först.
Rekommenderar du andra studenter att extrajobba?
–  Ja, verkligen. Extrapengar behövs alltid, men det bästa är den sociala biten med alla nya vänner. Man får en extra umgängeskrets. På så sätt är man aldrig ensam.

Viktor Öberg.
Viktor Öberg.

VIKTOR ÖBERG är socialpsykologi-studenten som extraknäcker på posten. Tack vare ett tidigare extrajobb på posten lyckades han få jobb även under studietiden.  Nu extraknäcker han på postterminalen, där han bland annat sorterar brev.
– Jobbet på posten är ett bra extrajobb. Jag har fördelen att få välja mina pass själv och hinner på så sätt enkelt med skolan, säger han.
Men han förnekar inte att planering krävs. Oftast jobbar han kväll, vilket kräver en tydlig struktur vad gäller skolarbetet. Trots flera sena kvällar ser han jobbet som en tillgång snarare än ett hinder.
– En extra inkomst är väldigt bra att ha. Tack vare jobbet får jag ihop till hyran. Dessutom slipper jag ta lån, berättar han.

FÖRDELARNA TAR INTE slut där. För Viktor Öberg är jobbet mycket mer än bara en inkomstkälla; det är meriterande och dessutom en rolig sysselsättning vid sidan om studierna.
– Men jag tror också att man ska ta hänsyn till vad man studerar. Vissa kanske helt enkelt inte hinner.  Men en fot inne på arbetsmarknaden är alltid bra att ha.

CHARLOTTE RENSTRÖM