Norrland kan vara ett sinnestillstånd. På fredag kommer serietecknaren Mats Jonsson till campus för att berätta om sin nya seriebok Nya Norrland.

Höstens Kultur på campus-program bjuder på allt från en föreläsning om social hållbarhet hållen av poeten Bob Hansson till ett explosivt sång-och- dansdrama om kvinnliga nobelpristagare av Besatta Teatern.

Mats Jonsson.

Den 15 september kommer redaktören, författaren och serietecknaren Mats Jonsson för att berätta om sin färska serieroman Nya Norrland, som handlar om hans födelseort Bollstabruk – sågverksorten i Ångermanland som gått från blomstrande till förfall. Vertex ringde upp och ställde några frågor inför Umeåbesöket.
Vad står titeln Nya Norrland för?
– Jag har lånat titeln från den numera nedlagda socialdemokratiska dagstidningen Nya Norrland, som vi prenumererade på under hela min uppväxt. Jag tycker att det är lite rörande hur namnet, som andas en sådan framtidstro, kolliderar med förfallet och nedmonteringen som kännetecknat min gamla hembygd. Men jag är också inne på vad det ännu nyare Norrland, det som kan anas bortom nedmonteringen, kan bli.

Nya boken.

Serieromanen handlar, liksom flera av hans tidigare verk, om Jonssons eget liv. I Nya Norrland är temat konflikten mellan stad och landsbygd. Han skildrar hur han genom bland annat wallraffande i bostadsrättsföreningen där han nu bor vid Telefonplan i Stockholm, har undersökt vad det är som gör att just den platsen frodas och är välmående.

I hopp om att hitta lösningen för Bollstabruk har han också pratat med nationalekonomer, högstadieelever och SD-väljare. Valet av journalistiska researchmetoder visar sig ha sin förklaring.
– När jag gick ut gymnasiet fanns inga serietecknarutbildningar i Sverige, och jag hade inte självförtroendet att gå konstskola. Jag tyckte inte att jag var begåvad nog, helt enkelt. I stället gick jag journalistlinjen i Sundsvall, som jag har haft stor nytta av även som serieskapare. Alla sorters berättande hänger ju ihop.

Mats Jonsson berättar mer på fredag den 15 september kl 12.10 i Ljusgården i Lärarhuset.

Läs längre intervju i Vertex nr 6-2017.

Catharina Bergman