I korridorer, trapphus och på biblioteket. Inomhus och utomhus. Det finns över 1200 konstverk på campusområdet. Få vet att och var de finns, men nu har fler möjligheter att upptäcka konstskatten.

Många av de konstverk som finns på campus smälter in i den gråa vardagen och glöms bort.
– Jag tror att det är många som märker av konstverken samtidigt som många kanske inte gör det lika mycket. När konstverken är nya eller om man själv är ny så har man ett aktivt seende men sen blir dem en del av vardagen och man glömmer bort dem, säger Ann-Catrine Eriksson, konstvetare vid Umeå universitet.

Hon har många favoritkonstverk. Ett av dem ligger utanför Samverkanshusets entré.
– Eva Löfdahls konstverk Pi är en Karl-Johansvamp och en pappersrulle i aluminium som bildar tecknet Pi. Den är så fin i formen och skön att ta på, även fast man inte får det. Alla ser den inte men när man väl har sett den så är den som ett litet smycke.

En annan av Ann-Catrine Erikssons favoriter finns i KBC-huset.
– Det är en serie om fyra teckningar där konstnären Gerd Aurell har projicerat bilder på världens olika fåglar och blommor och lagt alla bilder på varandra. Längst ut i kanterna går det att urskilja motiven, men i mitten blir det mer abstrakt. Det som är intressant är att vi är vana att se linjära verk och här lägger konstnären verken på varandra, uppger Eriksson.

Förra året skapade Ann-Catrine Eriksson, konstvetare på Umeå universitet, tillsammans med Statens konstråd och Akademiska hus en konstguide för att synliggöra konst på campus. Konstguiden publicerades i bokform och även i form av en app för att nå så många som möjligt.

Nu har detta även utökats till visning av konst där Anne-Catrine Eriksson och Eva Skåreus samlas vid olika konsverk den första tisdagen varje månad och betraktar och diskuterar med dem som vill.
– Jag vill att människor ska våga gå till andra hus än de normalt vistas i för att upptäcka ny konst, säger Ann-Catrine Eriksson.

Läs mer om konstvisningarna i Vertex nr 8-2015.

Text och foto:
Elin Fellman