– Jag hoppas att podden kan fungera som ett bollplank för andra doktorander, så att de får höra att fler funderar kring samma saker, säger Moa Eriksson.

Moa Eriksson och Sara Kalucza är sedan ett och ett halvt år tillbaka doktorander vid sociologiska institutionen. Sedan april gör de även Doktorandpodden, vars innehåll tar avstamp i livet som doktorand. Det var under ett konferensmöte i april som idén om doktorandpodden väcktes.
– Någon gång under dagen nämndes att det finns verktyg i cambro för att spela in en podcast, säger Sara. Direkt jag hörde det slutade jag lyssna och satt och började skriva ner idéer istället. I pausen högg jag Moa och sa att vi måste spela in en podcast och en vecka senare spelade vi in första avsnittet.
Hur uppstyrda är avsnitten?
– Vi har en några fasta punkter med ett tema, tips och Moas hashtag, säger Sara. Det är skönt att ha struktur i vårt i övrigt ganska ostrukturerade sätt. Men vi vill inte planera för mycket utan istället låta samtalet styra.
Är det svårt att hitta nya ämnen?
– Inte än, säger Sara. Vi har planering om sträcker sig fram till december och det känns som det hela tiden kommer nya idéer. Sen spelar vi bara in ett avsnitt i månaden. Vi kanske hade fått fler lyssnare om vi hade ett i veckan istället, men det tar tid och vi har mycket annat att göra också.

Text och foto: Anders Samuelsson

Läs längre artikel om Doktorandpodden i
Vertex nr 6-2015, som utkommer den 1 september.