I den lilla byn Kassjö hör man vinden vina, fåglarna kvittra och köttgrytan koka på spisen. Här bor studenterna Camilla och Erik, ungefär två mil från campus.

I det faluröda huset bredvid ladugården bor de, paret och studenterna Camilla Wallén och Erik Normark. I oktober förra året valde de en minst sagt annorlunda väg att gå när de, med en längtan att bo på landet, bestämde sig för att flytta från hyreslägenheten på Nydalahöjd och istället hyra ett hus i byn Kassjö. Något som var självklart för båda två.
– Jag har alltid velat testa på att bo ute i ingenstans, Camilla också. Nu såg vi möjligheten att göra det och vi nappade direkt, berättar Erik Normark.

De fick erbjudandet att hyra huset av Eriks arbetskollega eftersom han och hans familj köpte gården innehållande ett stort hus, ett mindre hus som bara varit till för sommargäster och en enorm ladugård som ekar tyst. Arbetskollegan ville fylla upp det lilla huset.
– Det var ett enkelt val. Första gången vi kom ut till byn och fick se huset fastnade vi. Det är så lugnt och skönt här, som att gå på yoga hela tiden. Jag hade aldrig bott inneboende om det inte var för våra härliga husägare till grannar, säger Camilla.

Att byta lägenhetslivet i staden mot hus- och byliv är en stor kontrast, tycker Erik och Camilla. Den största skillnaden är att slappheten är som bortblåst nu.
– Förut tänkte jag bara på mig själv. Om något var trasigt, ringde jag hyresvärden och de löste mitt problem. Här får vi själva ta tag i alla problem. Här måste vi inte bara bestämma vilken rörmokare vi ska ta, utan också ringa, och kolla vad det kostar och så vidare, säger Camilla.

Det går bara en buss halv sju på morgonen och en hem vid fyratiden, så de är beroende av att ha en fullt fungerande bil när de ska till mataffären och universitetet. Men något Camilla gärna vill ha kvar i framtiden är den kollektiva känslan som finns i Kassjö. De odlar mycket själva, delar med sig av sina kunskaper, hjälper varandra. Hon säger att byn är väldigt modern och medelåldern är ovanligt låg. Erik håller med.
– Det här ser jag som en början på ett boende jag gärna vill ha senare i livet, säger Erik Normark.

Läs hela reportaget i Vertex nr 3-2016.

Greta Hansson Vikström
Foto: Linnéa Forssell