Snart ljuder folkmusik med lokal anknytning där det annars brukar vara tyst. Anton Teljebäck och Johanna Bergh-Drott gästspelar i UB:s Forskningsarkiv.

Johanna Bergh-Drott och Anton Teljebäck.
Johanna Bergh-Drott och Anton Teljebäck.

Fiolspelande duon Anton Teljebäck och Johanna Bergh-Drott är välkända profiler inom folkmusikgenren i Umeå. Vertex fick en pratstund med Anton inför spelningen i Universitetsbiblioteket, Forskningsarkivet, klockan 19.00–20.00 onsdag den 9 april, där inträdet är fritt och alla intresserade välkomna.

UNDER KVÄLLEN kommer Anton och Johanna att framföra folkmusik med lokal anknytning, bland annat stycken signerade Sören Johansson, riksspelmannen från Dorotea, som haft stor inverkan på Antons musicerande.
– Han gick tyvärr bort i somras. Han var en otrolig inspirationskälla för mig. En anekdot är att jag en gång i tiden köpte en fiol av honom men sålde den vidare till just Johanna. Så det kommer framföras musik av Sören Johansson på en fiol som tillhört honom.
Hur mår folkmusikscenen i Umeå?
– Den mår bra. Det är en rolig stad att bo i som musiker då det händer mycket. Under folkmusikfestivalen, som är årets höjdpunkt, kommer det alltid fram nya musiker som dittills spelat på sin kammare och nu vill börja spela med andra. När man pratar med musiker från andra ställen i landet är de imponerade över hur levande folkmusikscenen är här i Umeå.
Finns det många aktiva folkmusiker i Umeå?
– Absolut. Eftersom det är en studentstad så kommer det hela tiden nya unga människor som vill lira. De kanske inte har spelat på ett tag men eftersom det finns spelmanslag, bland annat Fårfiolerna som repar på campus, så fylls det på allteftersom.
Hur märker du att det är kulturhuvudstadsår?
– Jag är med och arrangerar en spelmansträff som består av musiker från Europa där vi via buss reser runt i Europa och spelar på torg. Den resan avslutas i Umeå och är en följd av kulturhuvudstadsåret.

ANDERS SAMUELSSON