I helgen har hundratals umeåstudenter trots hårda vindar tagit sig ner för de snötäckta skid- och snowboardbackarna i Hemavan.

I onsdags åkte 350 peppade studenter den fem timmar långa bussfärden från Umeå till skidorten Hemavan. Researrangörerna var IKSU alpin som varje år anordnar resor till några av Norrlands populära skidorter.

Vädret i Hemavan har under början av helgen varit väldigt dåligt på grund av den kraftiga vinden som gjort att majoriteten av liftarna i Hemavan tvingats stänga. Det har blåst uppåt 20 meter i sekunden enligt yr.no. Detta har lett till att studenterna begett sig med gratisbussar till grannskidorten Tärnaby, där vinden varit betydligt mildare med riklig snömängd.

Madeleine Myhr är medie- och kommunikationsstudent i Umeå. Hon gav sig ut tidigt på fredagsmorgonen för slalomåkning i pudret nedför Tärnabys backar.
– Det är lite tråkigt att mycket varit stängt i Hemavan, men skönt sällskap och bra arrangemang i Tärnaby väger upp det, berättar Myhr.

Madeleine har bott i en stor stuga i Hemavan tillsammans med fem andra studenter. Hennes vän Nils Hansson Vikström, läkarstuderande i Umeå, har åkt utför i 17 år. Han stortrivs med semestern i Hemavan och Tärnaby.
– Jag har mest åkt i skogspartierna där snön fastnat, men allra varmast hittils under veckan har varit klubblivet och afterskin. Det här lever man för, säger Nils.

Greta Hansson Vikström