– Tanken är att arrangemanget ska fortsätta som ett led i att etablera Umeå som vinterstad.  Det säger Camilla Antonsson inför det första Akademiska skrinnet på Nydalasjön.

Den 22 februari kommer det att åkas skridskor på Nydalasjön. Det är debut för Akademiska skrinnet, där 1200 meter ska bearbetas på långfärdsskridskor. När Vertex pratar med Camilla Antonsson, kontaktperson för Akademiska skrinnet, säger hon att 13 lag är helt klara och att de räknar med åtminstone två till.
– Målet var 20 lag, men med tanke på den milda vinter som varit och att det är första gången vi anordnar detta så är vi jättenöjda med 15 lag. Det ger dessutom möjlighet till fler heat per lag vilket blir roligt för deltagarna. Men vi har fortfarande plats för fler lag.

DET TÄVLAS I ÅR i två klasser, en för studenter och en för doktorander/alumner. Cirka 60 procent av de anmälda lagen är studenter och 40 procent består av doktorander och alumner. Tanken är att Akademiska skrinnet ska bli ett återkommande evenemang och att fler klasser så småningom kan tillkomma, bland annat en publikklass. Men hur dessa kan komma att se ut i praktiken är ännu inte helt klart.
–  Vi ska först säkerställa årets evenemang. Sen får vi utvärdera och se hur vi går vidare inför framtiden.

EXAKT VILKET PRIS vinnaren får vill inte Camilla Antonsson avslöja, men bland annat ingår en specialutformad medalj till vinnarna i de båda klasserna. Och det enda som kan komma att stoppa tävlingen är kylan.
– Det är samma regler som vid skidtävlingar och jag tror köldgränsen ligger på 17 minusgrader. Vi har sjukvårdare på plats och är mycket noga med säkerheten överlag. Snö är däremot inget problem då vi har duktig personal som plogar banan.

AKADEMISKA SKRINNET är ett samarbetsprojekt mellan Akademiska Hus, Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå studentkår, IKSU Frilufts och Gimonäs CK.

ANDERS SAMUELSSON